Digitale Bibliotheek verwijdert foto’s na sommatie Pictoright

Julian 744 0
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren heeft al het beeldmateriaal in publicaties van na 1900 van de website verwijderd. De aanleiding is de dreiging met een miljoenenclaim door de auteursrechtenorganisatie Pictoright.

De bibliotheek heeft hiermee gehoor gegeven aan een sommatie van auteursrechten­organisatie Pictoright, die handelde namens een aantal bij haar aangesloten fotografen.

Pictoright stelt dat het werk van deze fotografen onrechtmatig in de DBNL-website opgenomen is en dat deze fotografen daardoor inmiddels ‘vele miljoenen’ euro’s schade hebben ondervonden.

De DBNL is van mening dat het gebruik van het beeldmateriaal binnen haar website steeds rechtmatig is geweest en dat dit gebruik onder het citaatrecht viel dan wel anderszins toelaatbaar was. De organisatie koos er toch voor om de beelden te verwijderen, volgens DBNL liet de opstelling van Pictoright op korte termijn geen ruimte voor een minder vergaande oplossing.

Mening Pictoright

Het verhaal is ook op de website van Pictoright te lezen. Hierin zegt de organisatie dat er meer dan een half jaar is getracht om overeenstemming te bereiken over een regeling voor het gebruik. DBNL zou aangegeven hebben geen enkele vergoeding te willen betalen, waardoor Pictoright zich genoodzaakt voelde tot de sommatie over te gaan.

“Pictoright maakt er bezwaar tegen dat DBNL kennelijk van mening is dat het auteursrecht van schrijvers wel dient te worden gerespecteerd, maar dat willekeurig welk beeldmateriaal dan ook vrijelijk moet kunnen worden gebruikt. DBNL is een professionele partij, die gewend is met miljoenenprojecten te werken, maar er is in de ogen van DBNL geen ruimte voor een redelijke vergoeding voor beeldmateriaal dat op de website wordt geplaatst. Met DBNL is vele malen overleg gevoerd, waarbij Pictoright steeds heeft aangegeven dat voor dit soort gebruik door andere partijen wel op een fatsoenlijke wijze wordt afgerekend. DBNL was daar echter om onduidelijke redenen niet toe bereid.” Aldus de mededeling op de Pictoright-website.