DIGIFOTO Pro op Professional Imaging 2011

Redactie 1066 0
Waar een fotografiebeurs is in Nederland, is DIGIFOTO Pro. Dus bracht de redactie vandaag een bezoekje aan de laatste dag van Professional Imaging 2011 in Nieuwegein. Een sfeerimpressie.

‘Welcome, welcome’, begroet de enthousiaste Matt Kloskowski zijn publiek. De Adobe Photoshop-goeroe verzorgt iedere morgen de ‘keynote’ op Professional Imaging 2011. Op een industrieterrein in Nieuwegein werden daar de afgelopen drie dagen niet alleen workshops en lezingen gegeven, maar waren ook zo’n beetje alle belangrijke fabrikanten op fotografiegebied bijeen. Mits ze wat betekenen voor de professionele markt althans, want dat is het publiek waar de organisatie op mikte.

Amateurs

Helaas is ze dat niet helemaal gelukt. Maandag stond de beursvloer dan wel stampensvol met professionele fotografen en andere ‘belangrijke spelers’, zondag struikelde je volgens de aanwezige standhouders over de amateurs en kinderwagens. Dit gegeven heeft Professional Imaging een enigszins ‘algemeen’ karakter gegeven. Gisteren was het tij weer gekeerd en was de beursvloer weer voor de professionals, als je de hordes studenten (of waren het scholieren?) niet meerekent tenminste.

Compositie

De beurs is gelukkig nog niet omgetoverd tot een waar koopjesfestijn en ook Matt houdt zijn workshop ‘Live Compositing and Selections in Photoshop’ op een professioneel niveau. De grappige, Tel-Sell-achtige Adobe-praatpaal heeft ook nog wel een handige tip bij het maken van composities: laat de voeten weg, of maak ze op zijn minst donkerder! Dan lijkt je onderwerp minder te zweven.
Later op de dag gingen ook Julieanne Kost en Klaasjan Tukker in op de vele mogelijkheden van Photoshop. Niet verwonderlijk dat Adobe de grootste en meest prominente stand van de beurs had.

Randzaken

Zoals een professionele beurs betaamt, was er uiteraard veel ruimte voor randapparatuur en bijzaken. Talloze fotoboek- en lijstenmakers, distributiesites, specialistische fabrikanten. Wil je wat weten over auteursrecht, verzekeringen of de nieuwe presentatie-technologie? Dan ben je bij Professional Imaging aan het juiste adres. Wederom vroegen wij ons dus af wat die studenten (worden die steeds jonger?) allemaal op de beurs deden.

Top tip

Naast dure studioapparatuur van verschillende nichefabrikanten was er helaas maar één fotoboek van gelijke waarde te vinden: Dutch Beauties van Patricia Steur. En dan natuurlijk niet de lullige ‘pocketversie’ van twee tientjes, maar de gelimiteerde, dertig kilo wegende ‘special edition’ van bijna tweeduizend euro. Onbetaalbaar? Niet als je programmeur bent en verstand heb van de codes voor CS5. Oypo vertrouwde ons toe dat ze een jaar hebben gezocht naar iemand die een Photoshop-plugin voor ze kon maken. Dat is nog eens een professionele tip.


Matt Kloskowski geeft een workshop over 'selections & compositing' in Photoshop CS5 op de Professional Imaging 2011 te Nieuwegein.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie