Maandoverzicht: Juli 2012

DIGIFOTO Pro maandoverzicht: Juli 2012

Julian 2147 0
In juli was er weinig nieuws op gebied van spiegelreflexcamera's. We kregen echter wel een aantal nieuwe compacte systeemcamera's te zien. Het grootste nieuws was de Canon EOS M, na jaren afwachten heeft ook Canon nu een csc in het assortiment.

Canon viert dit jaar het vijfentwintigjarige bestaan van het EOS-systeem. De fabrikant greep de gelegenheid aan om de EOS M te introduceren. De eerste compacte systeemcamera van Canon heeft veel eigenschappen van de EOS 650D, zoals de 18-megapixelsensor met hybride autofocus en het 3-inch touchscreen. We moeten echter nog tot oktober wachten tot de camera in de winkels ligt. Wij konden wel alvast een preproductiemodel testen, onze hands-on ervaringen lees je in dit artikel.

Canon EOS M

Succes voor Nikon

Nikon maakte bekend dat haar compacte systeemcamera's, de 1-serie, het goed doen in Nederland. De fabrikant is marktleider in dit segment met een aandeel van 55,2 procent in juni. Als gevolg van het succes moet het opslag en distributiecentrum van Nikon verhuizen naar een grotere locatie.

Panasonic Lumix G5

Panasonic heeft al een lange serie csc's achter zich, de G5 is het nieuwste mid-rage-model. Een 16-megapixelsensor, compacte behuizing en elektronische zoeker maken het tot een complete camera. Ook van deze camera hebben we al een preproductiemodel in handen gehad.

Panasonic G5

Leica M10 duikt op

We verwachten dat Leica op de Photokina in september de M10 presenteert. De eerste 'spyshots' van de camera doken de afgelopen maand op. Hoewel de foto's niet erg duidelijk zijn lijkt het erop dat de camera live view zal krijgen. We zijn benieuwd welke sensor Leica zal gebruiken, in de M9 zit nog een exemplaar van Kodak.

Objectieven

Op gebied van glaswerk was er meer nieuws te melden. Nikon kwam met het nieuws een AF-S Nikkor 800mm f/5.6 telemonster te ontwikkelen en prototypes van de bijzondere Canon EF 200-400mm f/4L IS USM met ingebouwde 1.4x extender worden op de Olympische spelen gebruikt om de topsporters vast te leggen.

Nikon 800mm

Sigma bracht de eerder aangekondigde 180mm f/2.8 EX OS HSM officieel uit en hangt een prijskaartje van 1799 euro aan het macro-objectief. Sony kwam ondertussen met de 55-300mm f/4.5-5.6 voor de SLT-camera's.

Tamron gaat mogelijk objectieven uitbrengen voor het Nikon 1-systeem, in een patent zijn ontwerpen te zien voor een aantal lichtsterke primes. Fujifilm toonde zelf een aantal nieuwe objectieven die later beschikbaar zullen komen voor de X-Pro1; het gaat om de XF 14mm f/2.8R en de XF 18-55mm f/2.8-4 OIS.

Heb je een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM op je verlanglijstje staan, dan moet je nog even geduld hebben. Het objectief werd wederom vertraagd en komt volgens de verwachtingen pas in september op de markt.

Canon 24-70mm II vertraging

High-end compacts

In juli brachten Samsung en Panasonic nieue high-end compactcamera's uit. Zowel de Samsung EX2F als de Panasonic LX7 beschikken over een relatief kleine sensor. Sony is met de RX100 nog steeds de enige fabrikant die een grote 1-inchsensor weet weg te werken in een compact.

Panasonic baarde meer opzien met de Lumix FZ200 superzoom. De camera heeft een zoomobjectief met bereik van 25-600mm en een diafragma van f/2.8 over het hele bereik.

Ook kregen we deze maand de kans om de Nokia 808 PureView aan de tand te voelen. De smartphone beschikt over een grote 1,2-inchsensor met maar liefst 41 megapixels. De resultaten vielen ons zeker niet tegen.

Nokia 808
Foto gemaakt met de Nokia 808 PureView

Fotografie

Frank Hallam Day wist de Leica Oskar Barnack Award 2012 in de wacht te slepen met een serie over 'recreational vehicles' (RV's) en hun eigenaren. Het leverde hem een Leica M9-P set ter waarde van 10.000 euro en nog eens 5.000 euro aan prijzengeld op.

Frank Hallam Day
Foto © Frank Hallam Day

In Nederland werd de Pride Photo Award 2012 uitgereikt. Chris Rijken, student aan de KABK in Den Haag, won de hoofdprijs met haar serie 'Gender as a Performance'. Hierin stelt ze gender voor als een performance en niet gerelateerd aan biologische aspecten.

Eerdere maandoverzichten: