Maandoverzicht: Januari

DIGIFOTO Pro maandoverzicht: Januari 2012

Julian 2718 1
Het jaar ging spectaculair van start, we waren nog maar net bijgekomen van de jaarwisseling en daar was de Nikon D4. Met de PMA@CES-fotobeurs volgden er nog vele aankondigingen. We zetten het belangrijke nieuws van de afgelopen maand op een rij.

Het was dit jaar voor het eerst dat de PMA-fotobeurs onderdeel uitmaakte van de CES-elektronicabeurs. En dat hebben we geweten. De afgelopen jaren was de CES toneel voor de introductie van wat compactcamera's, maar dit jaar pakten de camerafabrikanten al vroeg in het jaar groot uit op - en vlak voor - de PMA@CES die van 8 tot en met 12 januari duurde.

Nikon D4 en D800

Het begon spectaculair, op 6 januari introduceerde Nikon de D4. Vooral op gebied van video moet het nieuwe topmodel van Nikon een inhaalslag maken en ook wat ruisprestaties betreft hebben we hoge verwachtingen van de nieuwe 16-megapixel fullframe-sensor.

Nikon D4

Ook de Nikon D800 kwam regelmatig in het nieuws, officieel weten we echter nog niks over deze camera, maar volgens de hardnekkige geruchten zullen we de 36-megapixel fullframe-camera al snel in februari tegenkomen. De camera was zelfs al te zien op de officiële Nikon-website.

Canon G1X en 5D Mark III (of 7D Mark II?)

Canon kwam met de PowerShot G1X, een verrassende camera. Bekijk je de G1X als opvolger van de G12, dan heeft de PowerShot met zijn grote sensor goede papieren in huis. Ten opzichte van compacte systeemcamera’s ontbreekt echter de mogelijkheid om van objectieven te wisselen. Hinkt Canon op twee gedachten, komt er nog een 'echte' compacte systeemcamera? Het zijn vragen die ons nog bezighouden.

Canon Powershot G1X

De langverwachte 5D Mark III laat nog op zich wachten, maar een nieuw model hangt in de lucht. Foto’s van een prototype werden in Kenia gespot. Of het om de 5D Mark III, 7D Mark II of een nieuw model (3D, 5D X) gaat is niet helemaal duidelijk.

Canon prototype
Mysterieus Canon-prototype

Grote afwezige is de Sony A99. De fullframe opvolger van de A900 lijkt uitgesteld te zijn tot de Photokina dit jaar. Ook van de Samsung NX20 hebben we nog niks vernomen, mogelijk krijgen we de opvolger van de NX11 in februari te zien.

Fujifilm X-Pro 1, Olympus OM-D en Pentax K-01

Fujifilm wist de gemoederen flink bezig te houden met de X-Pro1. Na een flinke geruchtenstroom kondigde de fabrikant de compacte systeemcamera met bijzondere 16-megapixelsensor op 10 januari officieel aan.

X-pro 1

Later in januari dook ook de Olympus OM-D veelvuldig op. De camera is nog niet officieel, maar het lijkt om een high-end compacte systeemcamera met elektronische zoeker te gaan. Na de klassieke PEN-serie roept Olympus begin februari waarschijnlijk ook de OM-serie weer nieuw leven in met een digitale versie.

Olympus OM-D

Ook bij Pentax hangt er iets in de lucht. We wisten al diverse geruchten over de K-01, een compacte systeemcamera met k-mount, te melden te melden, maar duidelijke plaatjes blijven uit. Lang hoef je waarschijnlijk niet te wachten, volgens de nieuwste geruchten wordt de camera op 2 februari al gepresenteerd.

Objectieven

Deze maand zagen we ook nieuw glaswerk verschijnen. SLR Magic kondigde een 50mm T0.95 aan met Leica M-vatting, speciaal gemaakt voor filmers, wat met de T-stop in plaats van F-stop benadrukt wordt. Ook komen er versies voor Sony NEX en micro four thirds.

Sigma introduceerde de APO Macro 180mm f/2.8 EX DG OS HSM. Frappant detail is dat op de CES-fotobeurs in Las Vegas een prototype van het nieuwe objectief werd ontvreemd. Ook introduceerde Sigma een 19mm en 30mm f/2.8 voor Sony NEX- en micro four thirds-camera’s.

Sigma 180mm

Tegen het einde van de maand kondigde Tokina de 11-16mm f/2.8 II aan. Het objectief is met name interessant voor bezitters van een instap-dslr van Nikon zonder focusmotor. De nieuwe Tokina heeft een ingebouwde motor en kan dus ook op deze camera’s automatisch scherpstellen.

Tokina 11-16mm II

Tot slot kwam er het nieuws dat Kenko-Tokina, Tamron en het Japanse Astrodesign zich aansluiten bij de micro four thirds-standaard. Van de eerste twee fabrikanten kunnen we waarschijnlijk binnenkort nieuwe mft-objectieven verwachten. Astrodesign is een Japanse fabrikant van onder andere videocamera's en toonde al een 4K-camera met mft-vatting.

Software

Adobe wist ons de afgelopen maand bezig te houden met een gratis betaversie van Lightroom 4. Ook zagen we wat nieuwe filmpjes van Photoshop CS6 en Camera Raw 7. Daarnaast is er goed nieuws voor mensen die straks willen upgraden vanaf een oude versie naar CS6: Adobe draait haar aangepaste upgradebeleid tot eind 2012 terug.

Lightroom 4 beta

Corel introduceerde ondertussen Aftershot Pro, dat gebruik maakt van technologie van het door Corel overgenomen Bibble Labs en de concurrentie met onder andere Lightroom aan moet gaan. Het prijskaartje ligt met zo'n 90 euro een stuk lager. Nik Software maakte bekend Snapsneed naar Mac OS en Android te brengen.

Fotografie

Joost van den Broek was de grote winnaar bij de uitreiking van de Zilveren Camera 2011. Hij won niet alleen de hoofdprijs, maar ook twee categorieën. Ook de Hasselblad Masters werden uitgereikt. Het werk van de winnende fotografen is later dit jaar te zien op de Photokina en verschijnt in het boek 'Masters Vol. 3'.  Er was ook treurig nieuws: fotografe Eve Arnold overleed op 99-jarige leeftijd. Ze was een van de eerste vrouwelijke fotografen die werd toegelaten tot agentschap Magnum Photos.

Joost van den Broek
Met zijn foto van een groep boze buren voor het raam van Marthijn Uittenbogaard, peningmeester van pedofielenvereniging Martijn, won Joost van den Broek de Zilveren Camera 2011. Foto © Joost van den Broek

Opvallend

We zagen de afgelopen maand weer een aantal opvallende fotoprojecten de revue passeren. Zoals de iconische foto’s zonder onderwerp van Pavel Maria Smejkal en de wereldberoemde zwart-witfoto's ingekleurd door Anna Dullaway.

Anna Dullaway
Ingekleurd door Anna Dullaway

Iconische foto's waren een terugkerend thema, ze vormen ook het onderwerp voor het project van Tim Mantoani, waarin hij beroemde fotografen portretteert terwijl ze hun bekendste werk vasthouden.

Ook het enorme project van Amerikaan Dennis Manarchy trok ook onze aandacht. Met een enorme camera wil hij verdwijnende culturen in de Verenigde Staten vereeuwigen.

Vooruitblik: Februari

Januari stond bol van cameranieuws en waarschijnlijk gaat dat in februari niet heel veel veranderen. De CP+ Expo in Japan gaat 9 februari van start (tot 12 februari). De beurs in het thuisland van de grote camerafabrikanten zal waarschijnlijk het toneel zijn van diverse grote introducties. Zo verwachten we in ieder geval de Nikon D800, de Olympus OM-D, Pentax K-01 en de geheimzinnige camera van Canon. Wij zitten er bovenop, dus houd de website goed in de gaten.

afbeelding van locallester

Goed idee dat jullie elke maand even een overzicht doen!