DIGIFOTO Lab: PC-Nikkor 19mm f/4

DIGIFOTO Lab: PC-Nikkor 19mm f/4

Dre de Man 1739 0
In het laboratorium van DIGIFOTO Pro wordt ieder objectief en iedere camera uitgebreid getest. Hier, in het digitale DIGIFOTO Lab, worden de resultaten gepubliceerd. Dit keer is het de beurt aan de Tilt-Shift PC-Nikkor 19mm f/4.

Scherpte en contrast zijn zonder verstellingen werkelijk uitmuntend, er is geen scherpteverlies te zien naar de randen toe en dat is voor een groothoek uniek. Bij een verstelling van 10mm (bijna maximaal, tevens de grootste verstelling die bij een normale test nog praktisch uitvoerbaar was) zijn de prestaties bij f/11 echter ook uitstekend, tot in de alleruiterste hoeken aan toe. In de praktijk zal f/8 vrijwel altijd voldoen, omdat je aan de bovenkant van het beeld bijna altijd lucht is. Bij de foto van de St. Jan’s kathedraal van Den Bosch waren er echter takken aan de rand van het beeld, dus dat was meteen een zeer moeilijke opgave waar de 19mm zich glansrijk doorheen sloeg. Vertekening is niet waarneembaar en dat is bij een shift-objectief prettig omdat de correctie van vertekening in software niet eenvoudig is. Verder zien we geen kleurfouten, zelfs bij de uiterste verstellingen nauwelijks astagmatisme en geen sferische aberratie. Kortom: een erg goede prestatie.

Lees hier de complete review van dit objectief

De grafiek van het objectief zonder shift spreekt boekdelen: dit is een uitzonderijk goed objectief. Voor deze beeldhoek is dat zeer bijzonder en nog meer wanneer je rekening houdt met het feit dat het objectief berekend is voor een veel groter beeldformaat. Bij shift zie je in feite de prestaties voor dat grotere beeldformaat. Die zijn nog steeds uitstekend, maar voor de uiterste hoeken aan de shiftkant moet er toch nog tot f/11 gediafragmeerd worden. De randen en de hoeken in de grafiek zijn overigens de randen en hoeken aan de shift-kant. De andere randen en hoeken zijn juist beter dan normaal.

Kijk hier voor uitleg over onze grafieken

Zonder Shift

Mét Shift (8mm)

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre