Diego Huerta fotografeert inheemse groepen in Mexico

Diego Huerta fotografeert inheemse groepen in Mexico

Nadja Geskus 991 0
Austin-gebaseerde fotograaf Diego Huerta kwam er achter dat hij minder wist over de inheemse groepen in Mexico dank hij dacht. Ondanks dat hij al acht jaar had besteed aan het vastleggen van de inheemse gemeenschappen in Oaxaca.

"Aan het einde van vorig jaar, begon ik na te denken over welke inheemse gemeenschappen eigenlijk in Mexico wonen, en ik was verbaasd te horen dat het er veel meer waren dan wat ik dacht. Sommige van deze steden zijn bijna uitgestorven, en je kunt alleen informatie en statistieken over de meerderheid van deze groepen vinden, maar geen echte documentatie. Er is geen erfenis om hen te helpen gewoonten te behouden en te beschermen." Op dat moment besloot hij Nación Nativa te starten. Een project dat meer dan een jaar zal duren, verdeeld in vijf delen; Ruta Norte, Ruta Altiplano, Ruta Pacífico Central, Ruta Centro en Ruta Sur.

De perfecte foto

Diego Huerta begon de 50 inheemse groepen in Mexico te fotograferen. Sommige van deze groepen bestonden maar uit 60 leden. Zijn reis begon in Copper Canyon met de Raramuri. Een vertrouwde locatie voor Huerta, hij  had hier al een goede band mee gecreëerd. Drie jaar geleden was hij voor het eerst bij de Tarahumara's Semana Santa feesten, dit keer documenteerde hij deze feesten.

Hij zal in elk van deze plaatsen blijven totdat hij de perfecte foto heeft gemaakt. De perfecte foto is natuurlijk moeilijk te definiëren, totdat hij de foto ziet. "Ik zoek naar het gezicht dat tot mij spreekt." Huerta hoopt een manier van leven vast te leggen, die bedreigd wordt door soda bedrijven en andere externe krachten. Als de foto's en video's eindelijk verschijnen op internet, vult Huerta ze soms aan met anekdotes. Vaak met het doel om de heersende verhalen, die deze gemeenschappen omringen, te ondermijnen.

Voor meer mooie foto's en informatie over Diego Huerta kun je kijken op zijn website.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja