Die van mij was 2400mm

Redactie 446 0
Ik heb altijd al een review willen schrijven over mijn grote liefde, d

Jan Buitelaar
Dat ze dan daarna allemaal tegelijk dachten: “wat  boerennul, die denkt vast dat hij de wijsheid in pacht heeft”, deed niet meer terzake. Ik, ik tenminste heb dan mijn 2,5 seconden in de zon gehad. Heel erg eventjes was ik beroemd, een BOBO!

Ik kreeg mijn kans: Canon Nederland smeekte mij om de EF F2.8 1200mm L IS supertelelens aan de tand voelen en er een artikel over te schrijven. Natuurlijk direct 'ja' gezegd en het uitleencontract ondertekend. Het was heerlijk om met mijn Rolls Royce 4x4 Neerlands hoogste duin te bestijgen en mijn 300D aan, dit op eveneens eenzame hoogte staande stuk optische techniek, te koppelen.

Een nieuwe wereld opende zich. Ik kon de zeeleeuwen op Patagonië fotograferen. De 2x vergrotende teleconverter gaf me 2400 echte millimeters! Ik moest een beetje croppen, maar dat kon mijn sensor best aan.

'Hij overdrijft weer', dachten de overgebleven 100.001 geïnformeerde geïnteresseerden, maar er zit een kern van waarheid in.

Door deze lens zag ik de wereld met andere ogen, net als de politici in Den Haag, die alleen zien wat ze willen zien. Ik dacht de kust van Antartica te ontwaren. Helaas was het de pet van de kapitein van de veerboot naar Dover.

Ik speurde de horizon af op zoek naar nieuwe, nog nimmer geziene wonderen. Het is verbazend hoeveel je kan leren door met zo’n lens te werken. Nooit meer zal ik garnalen uit Nederlandse wateren eten; ik zag een stoere visserman vanaf het stampende dek van zijn schuit de zee bijvullen. Met die lens zag ik elke goudgele druppel vallen.

Ieder van de overgebleven 1001 geïnteresseerden vroeg zich getergd af  waarom ik een 300D en geen 1DS gebruikte. Wel, in het leencontract staat: 'de lener dient het geleend goed, gedurende de leenperiode tegen nieuwwaarde te verzekeren'. Dat heb ik braaf gedaan.


"Nooit meer zal ik garnalen uit Nederlandse wateren eten; ik zag een stoere visserman vanaf het stampende dek van zijn schuit de zee bijvullen"

Op de terugweg kwam ik een boze visserman tegen. Hij droeg goudgele laarzen en had een knalrood hoofd. Hij  pakte de koffer waarin de 300D en de 1200mm zaten en vertrouwde die, met een ferme zwaai, aan de zee toe.

En toen waren er nog maar 101 geïnteresseerden. Ze zochten op Marktplaats: 'EOS 1DS' en 'verzekeringspremie'. Ook zochten ze op: 'BOBO de fotoclown, FLITSEND op feesten en partijen'.

Toen was er nog maar één geïnteresseerde en dat ben jij. Geloof jij ook in sprookjes?

Jan Buitelaar,
fotograafNu in de winkel: DIGIFOTO Pro 1/2008

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie