Moord voor de ogen van de camera

Deze fotojournalist legde de moord op de Russische ambassadeur vast

Fabienne Keijzer 964 0
Het had een routineklus moeten zijn voor Associated Press fotojournalist Burhan Ozbilici, maar het draaide uit op een fotoreeks die viraal ging. De Turkse fotojournalist was aan het werk toen de Russische ambassadeur werd doodgeschoten door een schutter verkleed als bewaker. Hij vertelt zijn verhaal.

Associated Press fotojournalist legde de moord op de Russische ambassadeur vast

De Turkse Burhan Ozbilici werkt als fotograaf en journalist voor Associated Press. Hij werd op pad gestuurd om de opening van een fototentoonstelling in Ankara vast te leggen die de Russische ambassadeur, Andrei Karlov, zou openen. Hij was wat later, vertelt hij aan AP, de speeches waren al begonnen. Hij besloot een plekje vooraan te nemen om een paar goede foto’s van de ambassadeur te kunnen nemen die misschien gebruikt kunnen worden bij nieuwsitems over de band tussen Turkije en Rusland.

'Ook al ga ik dood, ik ben een journalist. Ik moet mijn werk doen'

Opeens opende de bewaker achter de ambassadeur het vuur. Er werden acht schoten gelost volgens Ozbilici. ‘Mensen begonnen te schreeuwen en zochten dekking achter pilaren of onder tafels. Ik wist niet wat ik zag. Het leek haast wel nep, een theatervoorstelling.’ De schutter begon te schreeuwen, maar de fotograaf kon alleen ‘Allahu Akbar’ (God is groot) verstaan. Ondanks dat Ozbilici erg bang was ging hij toch door met zijn werk. Vanachter een muurtje bleef hij de situatie fotograferen. ‘Ook al raak ik gewond of ga ik dood, ik ben een journalist. Ik moet mijn werk doen’, vertelt hij. En dat werk gaat nu de hele wereld over. Ozbilici heeft de bizarre en onmenselijke situatie als een echte professional in beeld weten te brengen.
Moord op Russische ambassadeur voor de ogen van de camera
Foto: Burhan Ozbilici / AP

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne