Descriptive Camera beschrijft wat je fotografeert

Jasper van Bladel 1662 0
Een camera die naast het maken van foto's ook kan printen kennen we natuurlijk in de vorm van de Polaroidcamera. Nu is er de Descriptive Camera, die ook kan printen. Er komen geen foto's uit, maar specifieke beschrijvingen van wat je fotografeert.

Normale digitale camera's produceren naast de foto's die ze maken ook informatie over die foto's. Sluitertijd, iso-waarde, diafragma en soms ook de locatie waar de foto gemaakt is. De Descriptive Camera doet het wat anders. De informatie die daar uitkomt, beschrijft in woorden wat er te zien is op de 'foto' die je gemaakt hebt.


De camera print een beschrijving van een foto uit

Specifieke informatie

Maker Matt Richardson denkt dat deze informatie enorm kan helpen bij het organiseren van je fotobibliotheek. Tegenwoordig is het normaal dat we honderden of duizenden foto's op onze computer hebben staan. Richardson denkt dat als specifieke informatie over elke foto opgeslagen wordt, dit heel handig kan zijn als je bijvoorbeeld bepaalde plekken of personen zoekt. Met zijn Descriptive Camera wil hij die mogelijkheden onderzoeken.

Mechanical Turk

Je zult je afvragen waar die beschrijvingen vandaan komen. De techniek daarachter is de dienst Mechanical Turk van Amazon. Die website is een soort marktplaats van mensen die kleine klussen aanbieden. Andere mensen kunnen die klussen dan weer volbrengen voor een bepaald, meestal klein, bedrag.


De beschrijvingen doen wat polaroid-achtig aan

Zes minuten

De Descriptive Camera stuurt de foto meteen nadat je hem maakt via ethernet naar Mechanical Turk, op de camera zie je dan een led oplichten met daarbij de tekst 'developing'. Het maken van een beschrijving voor een foto uit de camera levert iemand 1,25 dollar op. De maker zegt dat de beschrijvingen meestal binnen zes, soms weleens binnen drie, minuten weer terug zijn bij de Descriptive Camera. Die print ze dan vervolgens voor je uit.

Nog een prototype

Het is allemaal nog een beetje houtje-touwtje, dat geeft Richardson ook toe. Zijn doel is dat de Descriptive Camera er in de toekomst als een 'normale' camera uitziet. Of dat ooit gaat gebeuren, en of de camera ooit op de markt komt, is niet te zeggen. De Descriptive Camera is nu namelijk nog een prototype.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper