Defensiefotograaf: 'Ik heb de werkelijkheid geweld aangedaan'

Julian 1082 0
Een actiefoto van Sjoerd Hilckmann, die hij instuurde voor de Zilveren Camera 2007, blijkt gemanipuleerd te zijn. De defensiefotograaf bekent schuld in dagblad Trouw, naar aanleiding van vragen door de krant.

Sjoerd Hilckmann poetste sleepstangen weg in zijn foto waarop een pantser­wagen door Uruzgan dendert. In werkelijkheid reed de pantserwagen niet zelfstandig, maar werd deze gesleept door het voertuig waar de fotograaf in zat.  “Zo kwam de foto naar mijn smaak beter tot z’n recht. Het ging mij puur om de schoonheid. Ik was op dat moment niet bezig met de nieuwswaarde van de foto.” De fotograaf stelt dat hij de werkelijkheid geweld heeft aangedaan door de foto te manipuleren. Hij komt met zijn verhaal naar buiten in Trouw, nadat de krant vragen stelde over de foto.


Foto: Sjoerd Hilckmann, Defensie

De foto werd gepubliceerd door verschillende kranten. Hilckmann besloot het beeld als onderdeel van een serie in te zenden voor de Zilveren Camera. Achteraf gezien vindt Hilckmann dat een stomme. “Ik kon niet meer terug. De foto was een eigen leven gaan leiden doordat ‘ie al in het nieuws was geweest”, vertelt de fotograaf tegen Trouw.

Opschudding
De inzending van Hilckmann haalde vorig jaar ook al het nieuws. Collega-fotografen stelden zijn objectiviteit ter discussie. Het werk van een fotograaf in dienst van defensie zou niet thuis horen in een journalistieke fotowedstrijd. De discussie leidde bijna tot een bestuurscrisis binnen de organisatie van de fotowedstrijd. Uiteindelijk werd besloten dat Hilckmann gewoon mee mocht doen. Zijn serie won de derde prijs in de categorie Buitenlands Documentair.