Defensie ondertekent fotoprotocol

Redactie 793 0
Ondanks dat Defensie zich al een aantal jaar aan de richtlijnen van de Spelregels Nieuwsfotografie houdt, heeft het ministerie nu besloten het protocol ook echt te ondertekenen. Ook ANP en Hollandse Hoogte houden zich aan dit fotoprotocol.

In de Spelregels Nieuwsfotografie is onder meer vastgelegd dat foto's niet gemanipuleerd mogen worden. Defensie ondertekende het protocol op verzoek van het ANP, dat soms als distributienetwerk voor de foto's van het ministerie optreedt. Zij nemen dan geen redactionele verantwoordelijkheid, maar proberen wel de kwaliteit te bewaken.

Richtlijnen

Defensie is sowieso meer op haar hoede sinds het voorval met Defensiefotograaf Sjoerd Hilckmann. Hij had een foto ingestuurd voor de Zilveren Camera, die gemanipuleerd bleek. Defensie beschikt over een audiovisuele dienst van zeventig mensen, onder wie twintig fotografen. Het is echter niet de bedoeling dat Defensie nu vaker foto's aan het ANP gaat leveren. Het ministerie geeft de voorkeur aan onafhankelijke fotografen die meereizen, als dat niet mogelijk is leveren zij zelf beeld. Nu is in ieder geval verzekerd dat die foto's volgens de richtlijnen zijn gemaakt.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie