Deense fotograaf geeft oude camera nieuwe functie

Redactie 2109 0
Oude objectieven op nieuwe camera's zetten is niet speciaal, maar een oude camera ombouwen tot 'nieuw' objectief is een ander verhaal. Dat deed de Deense fotograaf Jonas Krøyer met de lens, sluiter, rails en blaasbalg van een vintage Zeiss Ikon Ikonette.

De Zeiss Ikon Ikonette is een technische camera, geproduceerd tussen 1929 en 1931. Jonas Krøyer gebruikte de onderdelen van deze oude camera om een 'nieuw' objectief voor Nikon-camera's in elkaar te zetten. Nadat hij de blaasbalg van de camera had verwijderd heeft hij simpelweg een adapter gemaakt om de lens op iedere spiegelreflex van Nikon te kunnen bevestigen.


Werking

Op zijn website legt Jonas uit dat de originele sluiter constant open staat – met behulp van een veertje uit een balpen – en je dus de sluiter van de camera zelf gebruikt om de sluitertijd te bepalen. Het objectief kent drie diafragma-openingen: f/9, f/16 en f/32. Scherpstellen doe je door het objectief met de knoppen naar voor of achter te schuiven over de rail, hetzelfde als bij een technische camera dus.


Zeiss Ikon Ikonette

Verder legt Jonas uit dat hij altijd al gefascineerd is geweest van oude camera's en dan met name de technische variant. Het leek hem wel leuk deze te combineren met moderne techniek; het zou wel eens een leuk contrast op kunnen leveren. Hij vond de Zeiss Ikon Ikonette via internet en begon te knutselen. Volgens hem is het objectief redelijk makkelijk te gebruiken, zij het allemaal handmatig. 

Nikon-objectief

Het objectief is equivalent aan een 80mm op een fullframe-camera of 120mm op bijvoorbeeld een Nikon D300 met dx-sensor. Volgens Jonas heeft het objectief wel macro-capaciteiten, maar is het wel lastig om goed scherp te stellen. Ook met licht heeft het objectief moeite, mede omdat deze geen enkele coating of andere moderne specificaties heeft. Voor Jonas maakt dat echter allemaal niet uit: hij heeft de grootste lol met het objectief op verschillende photo-walks en krijgt er echt weer het gevoel van bezig te zijn met fotograferen.

Het resultaat: een straatfoto uit Aarhus, Denemarken. Foto © Jonas Krøyer

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie