Deel collectie Piet Frederiks in de verkoop

Redactie 1673 0
Volgende week veilt Bubb Kuyper uit naam van het ICM (Institute for Concrete Matter) een aantal foto's en fotoboeken uit de uitgebreide collectie van Piet Frederiks. De in 2006 overleden amateurfotograaf en internist was ook verzamelaar en deed dat met succes.

De collectie van Piet Frederiks (1926 – 2006) wordt door het ICM aangeboden in de hoedanigheid van fotohistoricus Frido Troost. Over de overleden verzamelaar en zijn collectie zegt hij het volgende: 'Aan het einde van zijn carrière als amateurfotograaf besloot Frederiks zijn liefde voor fotografie volledig aan de geschiedenis, theorie en het verzamelen ervan te wijden. Hij legde een uitgebreide bibliotheek met fotoboeken aan en verzamelde een grote hoeveelheid foto’s. Hij spitste zich vooral toe op negentiende eeuwse documentairefotografie, portretfotografie en vroege voorbeelden van illustratieve toepassingen van fotografie in boeken en drukwerk.'

Veiling

De collectie bevat fotoboeken en foto's van onder andere  Roger Fenton, Maxime Du Camp, Samuel Bourne, von Gloeden en Plüschow, alsmede om historische fotoboeken van Werner Gräff, Eadweard Muybridge, Izis Bidermanas, Bellocq, Boltanski, Molinier, Ed van der Elsken, Hoan van der Keuken, David Goldblatt, Duane Michals en Don McCullin. Hun werk is van 19 tot 22 mei te bezichtigen in het veilighuis van Bubb Kuyper in Haarlem. Daar zal de collectie vervolgens van 24 tot 27 mei geveild worden.

Nancy Beaton, foto © Sir Cecil Beaton - uit de collectie van Piet Frederiks

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie