Debat: voor- en nadelen van embedded fotojournalistiek

sanne 1815 0
Als fotograaf kun je embedded meereizen met Nederlandse militairen. Dat is echter niet ongevaarlijk. Waarom werd deze mogelijkheid gecreëerd, hoe gaat het programma in zijn werk en is het succesvol? Deze vragen staan 14 maart centraal tijdens een debat aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hoe gaan kranten om met beeld en nieuws dat zij ontvangen van embedded journalisten? En waarom besloot het Ministerie van Defensie dit programma op te stellen met de wetenschap dat het een gevaarlijke onderneming kan zijn? Kortom: wat zijn de voor- en nadelen van embedded fotojournalistiek organiseren en bedrijven?

In gesprek daarover gaan Joop Veen, directeur van het Ministerie van Defensie, Jeroen Oerlemans, geprezen fotograaf die zowel embedded als niet-embedded werkte in verschillende oorlogsgebieden en Sterre Sprengers, beeldredacteur van nrc.next. Alledrie de betrokkenen zullen uitleggen hoe zij omgaan met nieuws en vooral beeld dat via embedded (foto-)journalisten naar Nederland komt.

Tijdens het gesprek wordt het publiek uitgenodigd haar zienswijze te delen. Het debat is onderdeel van de cursus ‘Media, War and Historical Representation’ die hoort tot het bachelorprogramma van geschiedenisstudenten aan de Erasmus Universiteit. De bijeenkomst staat voor iedereen open en vindt plaats op 14 maart van 11.00 tot 13.00. De voertaal is Engels en voor meer informatie over de locatie en het programma kun je terecht op de website van de universiteit.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne