Dead Troops Talk van Jeff Wall geveild voor 3,6 miljoen dollar

Jasper van Bladel 5390 0
Bij veilinghuis Cristie's is de foto Dead Troops Talk van fotograaf Jeff Wall verkocht voor 3,6 miljoen dollar. Hij maakte de in scène gezette foto in 1992. Door deze verkoop is de foto van Wall de op twee na duurste foto ooit.

De Canadese fotograaf Jeff Wall staat erom bekend dat hij zijn foto's in scène zet. Deze foto, Dead Troops Talk, is daar geen uitzondering op. Het is een beeld dat is opgebouwd uit verschillende scènes, die allemaal een eigen verhaal vertellen.


Dead Troops Talk © Jeff Wall

Russische inval

Het alles omvattende thema van deze foto is de inval van het Russische Rode Leger in Afghanistan. Die aanval die aan deze foto voorafging liep niet goed af voor de Russen. De soldaten liggen gedood of gewond verspreid over het beeld. Dit heeft Wall allemaal expliciet in beeld gebracht, opengereten ledematen schuwden hem niet. Wall heeft het kwaad en de verschrikkingen van een oorlog als deze in beeld proberen te brengen.

Op twee na duurste

De foto van Wall is na deze verkoop de op twee na duurste foto ooit, alleen de foto's Rhein II van Andreas Gursky (4,3 miljoen dollar) en Untitled #96 van Cindy Sherman (3,9 miljoen dollar) brachten meer op.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper