De zomer wordt mooi bij BOZAR in Brussel Summer of Photography 2016

De zomer wordt mooi bij BOZAR - Brussel Summer of Photography 2016

Redactie DIGIFO... 1281 0
Vanuit het Paleis voor Schone Kunsten waaiert de Summer of Photography opnieuw uit over heel Brussel. Dankzij grensoverschrijdende samenwerkingen met 30 partnerorganisaties ontstaat in de Belgische hoofdstad een levendig platform voor kenners en liefhebbers van fotografie. Het thema van deze biënnale is ‘Urban Vibes’. Hoe leven we samen in de stad en welke cruciale rol speelt de openbare ruimte daarin? Daarop zoeken we een antwoord via tentoonstellingen, lezingen, workshops en projectpresentaties over fotografie.

De centrale tentoonstelling van de Summer of Photography 2016 is open spaces | secret places. Works from the SAMMLUNG VERBUND, Vienna. Daarnaast staan er twee tentoonstellingen op het programma die een nieuw licht werpen op ruimtelijkheid: Dey your Lane! Lagos Variations en After Scale Model: Dwelling in the Work of James Casebere. In de zomer blijven we niet binnen de muren van het Paleis voor Schone Kunsten maar trekken we resoluut de straten in. Een gratis bezoekersgids leidt je langs fototentoonstellingen in Botanique, Wiels, De Markten, BRASS, Contretype en meer. Deze locaties liggen bijna allemaal op wandelafstand van het Paleis voor Schone Kunsten in hartje Brussel.

BOZAR - Summer of PhotographyGordon Matta-Clark, Splitting: Exterior, 1974 © SABAM, 2015 / The SAMMLUNG VERBUND, Vienna. Courtesy Jane Crawford

open spaces | secret places. Works from the SAMMLUNG VERBUND, Vienna

In het werk van 28 hedendaagse kunstenaars als Francis Alÿs, Eleanor Antin, Gordon Matta-Clark, Bernd en Hilla Becher, Joachim Koester, Louise Lawler, Jeff Wall, Anthony McCall…. wordt de ruimte op een radicale nieuwe manier in beeld gebracht. Via foto’s en installaties onderzoeken ze de groeiende ruimtelijkheid van kunst. Deze gaat hand in hand met een levensstijl die aanzienlijk is veranderd op cultureel en sociaal vlak door een groeiende mobiliteit en het virtuele universum. In hun werk laten de kunstenaars je met nieuwe ogen naar ruimte kijken en nemen ze je mee naar allerlei plaatsen: van historisch en emotioneel beladen, naar onbestaande en opnieuw opgebouwde plaatsen.

Dey your Lane! Lagos Variations

De Nigeriaanse megastad Lagos heeft een ongekende versnelde verstedelijking meegemaakt. De bevolking groeide van minder dan een half miljoen bij de onafhankelijkheid in 1960 tot 21 miljoen inwoners in 2016. Vandaag is Lagos het centrum van Afrika’s muziek-, mode- en filmindustrie. Toch is maar weinig geweten over hoe de stad in elkaar zit en hoe ze functioneert. Dey your Lane! Lagos Variations roept de creatieve dynamiek op die door Lagos raast. Foto’s, video’s en geluidsinstallaties van 24 hedendaagse kunstenaars visualiseren de onophoudelijke stroom aan ideeën, angsten, verlangens en obsessies in een van de snelst groeiende steden ter wereld. Een prima gelegenheid om Afrika’s grootste megalopolis van heel dichtbij te leren kennen.

BOZAR - Summer of PhotographyLakin Ogunbanwo, The human condition © LagosPhoto 2013

After Scale Model: Dwelling in the Work of James Casebere

In navolging van een grote overzichtstentoonstelling in Haus der Kunst in München, zet BOZAR zijn deuren open voor de Amerikaanse fotograaf James Casebere. Zijn werk wordt gekenmerkt door een sterke interesse in architectuur. In plaats van zijn lens te richten op gebouwen, bouwt hij ze na op schaal om ze vervolgens te fotograferen. Tijdens de internationale biënnale van de fotografie toont Casebere huiselijke interieurs, fel uitgelichte gevangenissen, kelders en verlaten voorsteden in de antichambres van Victor Horta’s Paleis voor Schone Kunsten. Drie beklemmende werken markeren de historische band tussen de kunstenaar, België en Brussel: Screw Device (1991), Cell with Rubble (1996) en Turning Hallway (2003).BOZAR - Summer of PhotographyTurning Hallway, 2003 © James Casebere. Courtesy James Casebere and Galerie Daniel Templon, Brussels-Paris

Volledige programma van expo’s en events

Naast deze drie tentoonstellingen pakt BOZAR onder meer uit met een expo over de Israëlische filmregisseur Amos Gitai en een installatie van de Zwitserse fotograaf Beat Streuli. Buiten BOZAR stelt Botanique het werk tentoon van de Amerikaan Alex Webb. Sinds het einde van de jaren ’70 legt deze Magnum-fotograaf het tropische licht en de intense kleuren van Latijns-Amerika en de Caraïben vast. In WIELS presenteren de Congolese kunstenaar Sammy Baloji en antropoloog Filip De Boeck een artistiek etnografisch onderzoek. Colin Delfosse brengt in BRASS Mobutu’s nalatenschap in beeld, of de ruïne van een utopie die gaandeweg verdwijnt met de despoot die het heeft opgetrokken.

Ga naar de website voor het volledige programma van de Summer of Photography 2016. Je vindt er een overzicht van alle expo’s en evenementen die BOZAR organiseert rond de tentoonstellingen, zoals een ontmoeting met de Amerikaanse sterauteur Jeffrey Eugenides, een state of the art van de fotografie anno 2016, debatten over de impact van openbare ruimtes op het sociale leven en een speciale screening van de film Rabin, the Last Day in de aanwezigheid van Amos Gitai.BOZAR - Summer of Photography

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie