De Wonderjaren - Herinneringen In beeld en Geluid

Julian 886 0
In de familietentoonstelling De Wonderjaren en het gelijknamige boek brengen auteur/acteur Frank Groothof, fotograaf Michel Pellanders en audiograaf Hannes Wallrafen hun jeugdherinneringen samen in verhaal, beeld en geluid.

Alle drie opgegroeid in de jaren ’50 verworden ze gezamenlijke jeugdherinneringen tot een collectief verhaal vertaald naar de belevenissen van een tienjarig jongetje dat in deze periode van wederopbouw opgroeit. Er was geen tv, computer of mobiele telefoon en er waren nauwelijks auto’s. Als kind leefde je in een kleine wereld niet groter dan je eigen huis, school en buurt. Maar die kleine wereld was wel een wonderlijke wereld.

Herinneringen

De tentoonstelling De Wonderjaren in het Nederlands Fotomuseum brengt op speelse wijze de herinneringen tot leven met foto’s (uit o.a. de museumcollectie), amateurfilms, geluiden en verhalen. Bezoekers kunnen de herinneringen aan school, aan thuis en aan de buurt voelen, luisteren en ontdekken in onder andere een woonkamer, speelhut, klaslokaal en een oude DAF.

De Wonderjaren gaat niet over nostalgie maar over herinnering. Het gaat over het effect van geluid en beeld op een opgroeiend kind. Welke herinneringen brengen ze nu naar boven? Welke beelden roepen ze op bij anderen, niet opgegroeid in de jaren ’50? Welke geluiden van nu bepalen het collectieve geheugen van later?

Boek

De Wonderjaren is te zien in het Nederlands Fotomuseum van 31 oktober 2009 t/m 3 januari 2010 en reist daarna verder door Nederland. Het gelijknamige boek brengt de beelden van Pellanders samen met de verhalen van Groothof en verschijnt gelijktijdig met de tentoonstelling en is voor €17,50 te koop in de museumwinkel en online. Het Fotomuseum organiseert extra school- en kinderactiviteiten bij De Wonderjaren.

Daf Variomatic
foto: Charles Burki
erven Charles Burki


kleuterschool Wormerveer 1955
foto: anoniem
collectie Michel Pellanders

Den Haag, 1944- 1960
foto: Ed van Wijk
Nederlands Fotomuseum