De vrouwen van Sanne Sannes – 28 oktober op TV

Julian 1108 0
In Het Uur van de Wolf wordt woensdagavond 28 oktober ‘De vrouwen van Sanne Sannes’ uitgezonden. De documentaire schetst een portret van de fotograaf die vrouwen zag als onuitputtelijke inspiratiebron.

Sanne Sannes liet duizenden foto's na. Bijna allemaal zijn het erotische beelden van jonge vrouwen; duister, geladen en experimenteel.

Over de persoon Sanne Sannes doen verschillende verhalen de ronde. Volgens sommigen zou hij een sadistisch erotomaan zijn geweest, die zijn modellen door uitputting en vernedering tot het uiterste dreef. Volgens anderen was Sannes bijzonder verlegen en zou hij als maagd zijn gestorven.

De documentaire ‘De vrouwen van Sanne Sannes’ is een onthullend portret van deze ongrijpbare Nederlandse fotograaf, die in 1967 op dertigjarige leeftijd om het leven kwam tijdens een auto-ongeluk in kunstenaarsdorp Bergen.

Sanne Sannes stond op het punt internationaal door te breken. Zijn vroege dood maakte daar abrupt een einde aan. Na een periode van betrekkelijke vergetelheid groeit momenteel wereldwijd de belangstelling voor zijn werk. In de documentaire geven onder andere model Anna Beeke, broer Rob Sannes, die voor het eerst over hem spreekt, en Gerrit Jan Wolffensperger, die zijn assistent was en tijdens het fatale ongeluk naast hem in de auto zat, hun visie op de persoon en de kunstenaar Sanne Sannes.

Expositie

Van 30 oktober t/m 9 december 2009 is in Foam Amsterdam de de overzichtstentoonstelling Sanne Sannes - Darkness & Light te zien.


Sanne Sannes, Untitled 1962-1965 © Sanne Sannes / courtesy Kahmann Gallery