De voordelen van de centraalsluiter in de Hasselblad X1D

De voordelen van de centraalsluiter in de Hasselblad X1D

Jasper van Bladel 1197 0
De Hasselblad X1D is naast de Fujifilm GFX 50s de belichaming van een nieuw soort middenformaatcamera. Allebei spiegelloos en voorzien van een prachtige sensor, maar er zijn ook verschillen. Zo hebben alle objectieven van de Hasselblad een centraalsluiter. Een dergelijke sluiter levert je voordeel op als het gaat om flitssynchronisatie.

Objectieven van Hasselblad hebben traditioneel een centraalsluiter en daarom heeft de fabrikant deze techniek ook toegepast binnen de lijn X1D-objectieven. Die centraalsluiters in de X1D-objectieven geven je de mogelijkheid om zelfs met ultrakorte sluitertijden als 1/2000e gewoon te flitsen. Zo kun je op een zonnige dag buiten flitsen zonder last te krijgen van een maximale flitssynchronisatietijd zoals bij camera’s met een ander soort sluiter. Vaak kun je dan tot maximaal 1/250e gaan, maar dat is meestal niet kort genoeg. 

Sluitertijden

In deze video legt Karl Taylor uit hoe je als fotograaf voordeel kunt halen uit dit gegeven en ook laat hij zien wat je met de X1D kunt doen op het gebied van lange sluitertijden. De centraalsluiter van de camera kan tot maximaal 1 uur en 8 minuten open blijven staan, zodat je prachtige sterrenfoto’s of nachtshots kunt maken. 

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper