De Vluchtelingenjackpot - Karijn Kakebeeke

Redactie 1147 0
Fotografe Karijn Kakebeeke volgde anderhalf jaar lang samen met journalist Eefje Blankevoort een groep uitgenodigde vluchtelingen. Het resultaat is de tentoonstelling ‘De Vluchtelingenjackpot’ die vanaf 12 februari te zien is in het Gemak in Den Haag.

Kakebeeke en Blankevoort volgden anderhalf jaar lang het selectie-, integratie- en inburgeringsproces van een bijzondere groep vluchtelingen: die op uitnodiging. Via selectiemissies worden kwetsbare vluchtelingen uit landen als Irak, Somalië en Ethiopië uitverkoren om naar Nederland te komen en hier een nieuw leven op te bouwen.

Realistisch ideaal?

In de reportage staan de vragen centraal hoe Nederland voor de mensen die ze uitnodigt zorgt, hoe haalbaar het mooie ideaal van dit vluchtelingenbeleid in de praktijk is en hoe het is om hier een nieuw leven op te bouwen. Journalist en fotograaf belichten in De Vluchtelingenjackpot alle kanten van het verhaal: de kansen, de blijdschap, de  teleurstellingen, de achtergelaten levens en de (on)mogelijkheden van het vluchtelingenbeleid.


Opening en boekpresentatie

Op zaterdag 12 februari vindt de opening van de tentoonstelling plaats die de fotograaf en journalist in samenwerking met FOTODOK samenstelden. Daarnaast ontwikkelden zij een reizende buitenpresentatie die gekoppeld is aan een educatief programma voor het onderwijs. Van de reportage verschijnt ook een gelijknamig boek bij uitgeverij Post Editions dat tijdens de opening wordt gepresenteerd.

De feestelijke gelegenheid begint om 17.00 uur in het Gemak. Het boek is daar te verkrijgen, alsook via de website van de uitgever

Verder kijken?

Alvast een voorproefje van de foto's?  Er is een speciale Facebookpagina geopend waarop je  deze en veel extra informatie kunt vinden. Zo kun je ook het  tv-optreden bij de IKON zien waar  niet alleen de fotograaf en journalist aanwezig waren, maar ook vluchteling Hamida.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie