Red Bull Illume 2013: de vijftig finalisten

De vijftig finalisten van de Red Bull Illume Image Quest 2013

Julian 2116 0
Red Bull heeft de winnaars aangewezen van haar Illume 2013-competitie. In de grote fotowedstrijd ging de maker van het energiedrankje op zoek naar spectaculaire actiefoto's. Dat is gelukt, blijkt uit de vijftig foto's die we je hier kunnen voorschotelen.

De Red Bull Illume Image Quest telt tien categorieën, in iedere categorie zijn vijf finalisten aangewezen en is er één categoriewinnaar uitgekozen. In Hong Kong werd de top 50 van finalisten bekendgemaakt, om vervolgens de categoriewinnaars te presenteren.

Overall Winner: Lorenz Holder

Uiteindelijk was het de Duitse fotograaf Lorenz Holder die er met de grote prijs vandoor ging, hij is uitgeroepen tot de Red Bull Illume Overall-winnaar. Dat leverde hem een Leica S, Broncolor Move Outdoor-kit en Sun-Sniper-gear op ter waarde van meer dan 30.000 euro. Zijn foto stuurde hij in voor de categorie 'Playground'.

Winnaar Red Bull Illume 2013
Photographer: Lorenz Holder
Athlete: Xaver Hoffmann
Location: Raisting, Germany
Camera: Canon EOS 5D Mark II
Lens: Zeiss Distagon T* 3.5/18 ZE
ISO: 1000
F-Stop: 3.5
Shutter Speed: 4s
Flash System: Elinchrom

Lorenz Holder
Overall Winner Lorenz Holder met zijn prijs © Red Bull Content Pool / Markus Berger

Nederlandse categoriewinnaar: Jeroen Nieuwhuis

Ook is er Nederlands succes. De 22-jarige Jeroen Nieuwhuis heeft de categorie 'Close up' gewonnen. 'Ik vind het een eer dat mijn foto tussen de beelden staat van fotografen die ik al heel lang bewonder', zegt Nieuwhuis volgens het persbericht.

Jeroen Nieuwhuis
Photographer: Jeroen Nieuwhuis
Athlete: Erik Journée
Location: Denekamp, Netherlands
Camera: Canon EOS 5D Mark II
Lens: 15mm f/2.8 Fisheye
ISO: 320
F-Stop: 16.0
Shutter Speed: 1/50
Flash System: none

Jeroen Nieuwhuis
Bekendmaking van categoriewinnaar Jeroen Nieuwhuis © Red Bull Content Pool / Markus Berger

De vijftig finalisten

In onderstaande slideshow vind je de tien categoriewinnaars. In de tweede slideshow kun je de overige veertig foto's van de finalisten bewonderen. De foto's zijn te bekijken in groot formaat via de fullscreen-optie in het menu.

Expositie

Na de uitreiking werd in Hong Kong een expositie geopend waar de vijftig foto's te zien zijn in lichtbakken van 2x2 meter. De foto's zullen hier nog drie weken te zien zijn. Toegang is gratis, al zal je zelf voor een vliegticket moeten zorgen.

Ook kun je nog even afwachten, want de expositie zal vervolgens naar de Verenigde Staten verplaatsen en daarna diverse (hoofd)steden over de hele wereld aan doen in de komende twee jaar. De expositie met lichtbakken is alleen 's avonds in het donker geopend.

Fotoboek en App

De 250 beste foto's worden gebundeld in een fotoboek dat in gelimiteerde oplage verschijnt. Het boek kost je 50 euro en kan besteld worden bij het Amsterdamse Mendo. Daarnaast zijn de 250 foto's gebundeld in een interactieve tablet-app, voor Android en iOS. Deze is gratis te downloaden.

Red Bull Illume

Red Bull Illume is een grote fotowedstrijd voor sport- en actiefotografie. In 2007 werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd, in 2010 vond de tweede editie plaats. Voor de derde editie (2013) werden 28257 foto's ingezonden door 6417 fotografen uit 124 landen.