De toekomst van Adobe Photoshop: Gebruikersinterface

Julian 1107 0
John Nack, product manager van Adobe Photoshop toont op zijn weblog nieuwe interface features van Photoshop CS4. Werken met verschillende bestanden wordt makkelijker door toevoeging van tabs en de consistentie met andere Creative Suite programma

Application Frame
‘Groot nieuws’ voor Apple gebruikers is de toevoeging van een zogenaamd Application Frame. Waar in de huidige versies van Photoshop op de Mac alle bestanden boven het bureaublad zweven zal CS4 een eigen frame krijgen, net als de windowsvariant. Naar behoefte kunnen mac-gebruikers dit frame ook uitschakelen.


Voorbeeldvideo Application Frame aan/uit

Ook het schalen van vensters wordt eenvoudiger in Photoshop CS4 op de Mac. Nu kan dat alleen door de hoek rechtsonder van het venster aan te klikken en zo het scherm te verschuiven. In CS4 zul je het scherm aan alle kanten kunnen uitrekken of verkleinen.


De nieuwe interface van Photoshop CS4 (Mac) – klik voor full screen afbeelding
Afbeeldingen © John Nack

Creative Suite 4 - Consistentie
Recent gaf Adobe twee beta’s vrij van haar website-ontwerppaketten Fireworks en Dreamweaver. Beide programma’s maken deel uit van het Creative Suite softwarepakket waar ook Photoshop toebehoort. Adobe wil de consistentie in de gebruikersinterface tussen de verschillende programma’s in het pakket vergroten. Door de beta’s van Dreamweaver en Fireworks CS4 te bekijken kun je zodoende al enigszins wijzer worden over de vernieuwingen die ook Photoshop CS4 te wachten staan.

Workspace Management
Rechtsboven in de menubalk vind je een grote knop waarmee je eenvoudig je ‘workspace’ compleet omgooit. In Dreamweaver CS4 zijn verschillende presets beschikbaar voor verschillende doelgroepen. In de screenshots van John Nack is een vergelijkbare knop te zien in Photoshop. Welke functies zich daar onder bevinden is niet bekend. Wel kun je ook zelf je eigen workspace hier aan toevoegen, zoals te zien is in Dreamweaver.


Links: Dreamweaver CS4 – Rechts: Photoshop CS4

Tabbladen
Als je in Photoshop CS3 een bestand maximaliseert binnen je werkomgeving kun je niet eenvoudig wisselen naar een ander bestand. De toevoeging van tabbladen zal dit een stuk eenvoudiger maken, vergelijkbaar met tabbladen in webbrowsers zoals Internet Explorer 7 en Firefox.


Werken met tabbladen in Dreamweaver

HOOFDLETTERS?
Opvallend zijn de schreeuwerige hoofdletters in de titels van de verschillende paletten. Ook John Nack laat op zijn blog weten hier niet onverdeeld positief over te zijn, het is dan ook de vraag of deze wijziging behouden blijft.

Download beta’s
Wil je zelf een kijkje nemen in de nieuwe interface van de CS4 suite, dan kan dat door de beta van Fireworks of Dreamweaver CS4 te downloaden.

Gerelateerde artikelen