De toekomst van Adobe Photoshop: 64-bit, nog niet voor Mac OS

Julian 890 0
Een volgende stap in de ontwikkeling van Photoshop is de overstap naar 64-bits verwerking. Hardware beschikt al jaren over deze mogelijkheid, maar de benodigde software aanpassing laat op zich wachten. Apple gebruikers moeten zelfs wachten tot CS5 blijkt nu.

64-bits ondersteuning

64-bits processors zijn al jarenlang op de markt. De huidige processors van AMD en Intel bieden allemaal 64-bits ondersteuning. Om hier effectief gebruik van te maken moet ook alle software aangepast worden. Zo moet je een 64-bits besturingssysteem draaien (Windows XP en Vista bestaan zowel in 32- en 64-bits variant) en moet elk specifiek softwarepakket geoptimaliseerd worden voor 64-bit ondersteuning om snelheidswinst te behalen.
Recent lanceerde Adobe een betaversie van Lightroom 2.0. Een van de nieuwe features is 64-bits ondersteuning, voor zowel Mac OS als Windows systemen. De 64-bits versie zal snelheidwinst opleveren (mits je gebruik maakt van een 64-bits besturingssysteem). Ook de toe- komstige versies van Photoshop Creative Suite zullen deze ontwikkeling doormaken.

Snelheid
Met de overgang van 32- naar 64-bit zal Photoshop niet simpelweg dubbel zo snel worden. Volgens John Nack wijzen de eerste testen op een performancewinst van ongeveer 8 tot 12 procent bij normaal gebruik.

Het grote voordeel van 64-bits verwerking ligt bij het werken met (extreem) grote bestanden.  Een 64-bits systeem kan applicaties effectiever grote hoeveelheden geheugen laten aanspreken, met name boven de 4GB. Een voorbeeld: het openen van een 3,75 Gigapixel foto, op een Quadcore (4 processors) computer met 32GB aan ram geheugen gaat met volledige 64-bits optimalisatie zo’n 10 keer sneller.

Geen 64-bits ondersteuning voor Apple
De volgende versie van Photoshop (CS4) zal als 64-bit pakket beschikbaar komen. Echter, alleen voor Windows systemen. Gebruikers van Mac OS X zullen het met de 32-bits variant moeten blijven doen, ondanks dat Mac OS X wel een 64-bits besturingssysteem is en ook de hardware aan de 64-bits eisen voldoet.

De oorzaak ligt bij de Carbon softwaretechnologie van Apple. Photoshop en de andere Creative Suite programma’s maken gebruik van de Carbon-API (application programming interface). Deze interface maakt het mogelijk om programma’s te laten werken op zowel het ‘klassieke’ Mac OS (Versie 8.1 en later) en het nieuwe Mac OS X.

Toen Photoshop CS3 in de winkels lag en Adobe begon met de ontwikkeling van CS4, was het plan deze zowel voor Mac als Windows ook in 64-bits variant uit te brengen. Intussen was Apple bezig met een 64-bits variant van de Carbon technologie. Adobe besloot hier wederom gebruik van te maken, tot Apple in juni 2007 besloot de ontwikkeling van Carbon 64 te staken.

Apple stapte over naar ‘Cocoa’, waardoor een groot deel van Photoshop en de bijbehorende plug-ins herschreven moeten worden. Het gaat hierbij waarschijnlijk over meer dan een miljoen regels code en brengt problemen met zich mee als het moeten omscholen van programmeurs om in een andere ‘taal’ te gaan schrijven. Volgens Nack zullen Apple gebruikers tot Photoshop CS5 moeten wachten op 64-bits ondersteuning.

Lightroom is van begin af aan ontwikkeld met de Cocoa-API en krijgt dus zowel op Windows als Mac systemen volledige 64-bits ondersteuning.

Conclusie
John Nack concludeert dat 64-bits verwerking een belangrijke stap is in de ontwikkeling van Photoshop en Lightroom, maar geen wondermiddel. Adobe blijft nauw samenwerken met Apple om ook zo snel mogelijk een 64-bits Photoshop variant voor Apple systemen op de markt te zetten.

Wanneer het zo ver zal zijn is nog onbekend. Ook over een eventuele release van Photoshop CS4 is nog geen duidelijkheid. Wel schijnt een beta van het pakket met de codenaam 'Stonehenge' eind maart uitgelekt te zijn.

Bron: blogs.adobe.com