De toekomst van Adobe Photoshop

Julian 519 0
John Nack, product manager van Adobe Photoshop doet op zijn weblog uitspraken over de toekomst van het vlaggenschip van de softwarefabrikant.

Facelift
Volgens Nack moet de interface van Photoshop een flinke facelift ondergaan. De kracht van de applicatie ligt nu verborgen achter honderden menu-opties. Om Photoshop meer taakgerichter te maken, zijn drastische veranderingen nodig: een vernieuwde interface met daarin 'alles wat je wel en niks dat je niet nodig hebt', Aldus John Nack.

In de afgelopen 20 jaar is Photoshop uitgegroeid van een klein programma naar een enorm stuk software met eindeloze mogelijkheden, dat een steeds grotere gebruikersgroep bedient. Momenteel krijgt een webdesigner in Photoshop dezelfde werkomgeving voorgeschoteld als een fotograaf, eigenlijk een absurd idee. De interface moet meer naar eigen wens en werk aan te passen zijn, om zo elke invididuele gebruikersgroep een ideale werkomgeving te kunnen bieden.

Adobe Photoshop Lightroom bied deze taakgerichte werkomgeving al, met modules die veranderen naar gelang het soort werk je aan het doen bent. Photoshop is in vergelijking met Lightroom niet erg verwelkomend of behulpzaam. “Een gebruiker vraagt aan Photoshop, 'wat moet ik doen?' de applicatie haalt zijn schouders op en antwoord, 'ik heb geen idee, zeg jij het maar.' Dat is niet cool, we kunnen beter dan dat”, zegt Nack.

Nadelen
Grote veranderingen aan het uiterlijk van Photoshop zouden het voor nieuwe gebruikers waarschijnlijk gemakkelijker maken om snel hun weg te vinden. Maar dat is niet zonder risico. Bestaande gebruikers kunnen verward of vervreemd raken, geautomatiseerde werkprocessen gaan verloren en sterke punten worden plotseling zwak.

Critici zeggen dat Photoshop zijn populairiteit juist aan zijn algemene benadering te danken heeft. Nack zegt bewust te zijn van eventuele problemen. “We kunnen het ons niet veroorloven om onze status als professionele standaard te verliezen. Kan Photoshop tegelijktijd een algemene applicatie zijn, maar toch compleet gefocust op een specifieke taak? Ik denk het wel, door middel van modulairteit en uitbreidbaarheid.”

Modulariteit
In de huidige versie (CS3) is Adobe al bezig geweest om van Photoshop een modulair systeem te maken. Onderdelen zoals de softwaremotor achter de Type en 3D tools, het Camera RAW-systeem en het 'Save for Web'-proces worden pas geladen wanneer je ze aanroept.

“De achterliggende code is al modulair, mensen gebruiken niks wat ze niet nodig hebben. Dit moeten we op gebruikersniveau doorvoeren, zodat mensen niet meer door talloze menu-opties hoeven te bladeren naar wat ze nodig hebben.”

Verwachtingen
Volgens Nack moeten we in de opvolger van Photoshop CS3 geen opgeruimd design en betere prestaties verwachten. Het voordeel zal met name terug te vinden zijn in de gebruikers beleving. Wanneer een eventuele opvolger van Photoshop CS3 verschijnt, is nog niet bekend, maar gezien de woorden van John Nack is het waarschijnlijk dat de vernieuwingen groter zullen zijn dan die we de afgelopen paar jaar hebben gezien.