De Tijd Daarna - dertig hiv-besmette mensen in beeld gebracht

charlottelipic 4459 0
De expositie 'De tijd daarna' opent donderdag 8 december in de Melkweggalerie. Erwin Kokkeltoren en Erik Smits hebben hiervoor dertig mensen geportretteerd die besmet zijn met het hiv-virus. Iedereen heeft dit in een ander jaar ontdekt, vanaf 1982, de bekendmaking van de eerste hiv-besmetting in Nederland, tot nu.

Smits heeft de persoonlijke en emotionele verhalen een gezicht gegeven door alle dertig personen te fotograferen 'in hun eigen vertrouwde omgeving die vaak net zo belangrijk voor het beeld is als de geportretteerde zelf'.

Verhalen

Kokkeltoren is zelf ook besmet met het virus en zijn ervaringen hiermee wekten zijn interesse in de verhalen van andere lotgenoten. Voor elk geschreven portret is hij meerdere keren bij het hoofdpersoon thuis geweest wat de verhalen intiem en persoonlijk maakt.

Het verhaal van Erwin van R is alvast te lezen op de Blogspot van het project. Een confronterende maar prachtig geschreven tekst. Ook het verhaal van Kokkeltoren zelf, wat daarnaast al gepubliceerd is, is erg aangrijpend en maakt nieuwsgierig naar de andere verhalen.

Smits heeft met de portretten van de 30 hiv-besmette mensen in beeld ook een omschrijving op zich neergezet. 'De foto's maken nieuwsgierig naar de verhalen', vindt Kokkeltoren.

Bezoeken

'De tijd daarna' is een idee van de stichting Les Enfants Terribles. Het project is tot en met 15 januari te zien in de Galeriezaal van de Melkweg in Amsterdam. De entree is gratis. Kijk voor openingstijden op de site van de Melkweg.

Foto © Erik Smits
'Marjolein 1988
Ze mediteert en houdt zich vaak bezig met spiritualiteit. Het helpt allemaal om het leven te leven zoals haar dat voor ogen staat; nooit afwachtend, altijd zoekend. Buiten haarzelf en in haarzelf.'

Quote © Erwin Kokkeltoren