De superbatterij is onderweg

De superbatterij is onderweg

Fabienne Keijzer 3259 1
Wat als de batterij van je camera binnen een paar seconden volledig is opgeladen en ook nog eens dagen mee gaat? Dit is wellicht binnenkort mogelijk. Een aantal onderzoekers van de University of Central Florida zijn bezig met een superbatterij die dit mogelijk maakt.

Supercondensator batterij 

Wetenschappers van de University of Central Florida hebben een prototype van een supercondensator batterij ontwikkeld die nog als nieuw is nadat hij ruim 30.000 keer herladen is. Deze superbatterij kan een echte game changer zijn. Het prototype van de superbatterij gaat ongeveer 20 keer langer mee dan een gebruikelijke lithium-ion batterij en hij laadt ook nog eens razendsnel op. Binnen een paar seconden is de batterij volledig opgeladen en gaat hij een week mee. Zo kun je dus enorm veel foto's maken op één opgeladen batterij.  
Superbatterij

Tweedimensionaal 

Je zou dan kunnen denken dat het om een gigantische batterij gaat, maar niets is minder waar. Het prototype is slechts een paar atomen dik. De wetenschappers zijn op zoek gegaan naar Nano materialen om het formaat van batterijen sterk te verkleinen. Ze gebruiken hiervoor tweedimensionale materialen. De supercondensator batterij slaat elektriciteit statisch op in het materiaal aan de buitenkant, dat is anders dan reguliere batterijen die chemische reacties gebruiken.

Superbatterij

Foto's: UCF

Toekomstige superbatterij 

De uitvinding is slechts wat ze noemen een ‘proof-of-concept’ en is nog niet klaar voor commercialisatie. Maar deze technologie zal ongetwijfeld impact hebben op de ontwikkeling van batterijen in de toekomst. Het is dus nog even wachten op de superbatterij die jouw camera in een paar seconden volledig kan opladen. En wil je weten hoe je huidige batterij langer mee gaat? Lees dan deze 7 tips om je batterijduur te verlengen!

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van Anoniem

Prachtige ontwikkeling voor elektrische auto' s en andere elektrische voertuigen.