De opkomst van fotografie bij New York Times

De opkomst van fotografie bij New York Times

Nadja Geskus 496 0
Toen fotografie nog niet zo’n algemeen bekend feit was als dat het tegenwoordig is, bestonden de kranten vrijwel alleen nog maar uit tekst. Tegenwoordig bestaat een krant bijna meer uit foto’s dan dat er nog daadwerkelijk nieuws in staat. De opkomst van de fotografie bij New York Times is in deze video bijzonder leuk weergegeven.

New York Times

Toen er vroeger nog niet echt foto’s werden gemaakt, bestonden kranten uit saaie zwarte pagina’s vol met tekst. In de loop der jaren kwam de afbeelding tot stand en werd er af en toe wat geplaatst tussen de zwarte kaders met tekst. Steeds meer en meer verschenen er afbeeldingen in zwart/wit, tot daar opeens de kleurenfoto kwam. Sindsdien is de New York Times niet meer zoals het vroeger was. Pagina’s vol met kleurrijke afbeeldingen sieren de voorpagina’s.

De opkomst van fotografie bij New York Times

Video

Deze zeer innovatieve video, gemaakt door Josh Begley, is voorzien van alle voorpagina's van de New York Times sinds 1852. Het is in sommige opzichten een eerbetoon aan de fotografie zelf. Het documenteert hoe fotografie in de loop der jaren de voorpagina heeft gevormd. Grappig feitje is dat de New York Times een van de laatste kranten was die kleurenfoto’s afdrukte. Dit gebeurde op 16 oktober 1997.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja