De nieuwe Sigma sd Quattro

De nieuwe Sigma sd Quattro

Nadja Geskus 2447 0
Sigma introduceerde onlangs twee nieuwe producten, waaronder de sd Quattro. Die camera is vanaf komende maand beschikbaar. Het betreft een spiegelloze camera met een zeer bijzondere sensor. Ook de prijzen zijn bekendgemaakt.

sd Quattro

De nieuwe Sigma sd Quattro-camera voegt de technologie van de Sigma SD-DSLR en de dp Quattro-compactcamera's met vast objectief samen. Je kunt de objectieven verwisselen, maar de camera heeft geen spiegel. De sd Quattro heeft een Foveon X3 APS-C sensor 39 megapixel resolutie. Die Sigma-sensor heeft meerdere lagen en heet nu Foveon X3 Quattro. De sensor gebruikt drie lagen fotodioden, die elk op een verschillende diepte in het lichtgevoelige silicium in de sensor geplaatst zijn. Elk van die lagen absorbeert een kleur uit het RGB-spectrum. Het gaat dan om rood, groen en blauw. De kleuren worden verticaal opgevangen, zonder kleur- en laagdoorlaatfilter. Alle informatie, over zowel kleur als scherpte, blijft zo behouden. Een normale sensor, zoals in vrijwel alle andere camera's gebruikt wordt, heeft een laag met pixels die elk maar een enkele kleur kunnen opvangen. Andere kleuren uit het invallende licht op die pixel gaan dan verloren. Sigma stelt dat hun Foveon X3 Quattro-sensor dus beter raad weet met de enorme licht- en kleurinformatie die op de sensor valt.

Onder andere de Super Fine Detail Modus is nieuw, dat vooral bij studiofotografie een groot voordeel is. Hierin worden zeven foto's gemaakt, met zeven verschillende belichtingen en alles wordt opgeslagen als X3I raw bestand. Met de bijbehorende software kan dit omgezet worden tot een beeld met groot dynamisch bereik. Werken vanaf een statief is bij deze optie wel een must. Bij de ingebouwde HDR modus blijven de afzonderlijke beelden overigens bewaard.

De maximale fotografeersnelheid van de sd Quattro is 3,6 fps. Er kunnen 14 foto's worden gemaakt in raw-formaat tot de buffer vol zit. De sd Quattro heeft een ISO bereik van 100 tot 6400. De elektronische zoeker die in de camera zit bevat 2,36 miljoen beeldpunten. En de resolutie zal neerkomen op 1024 x 768 pixels. De camera is beschermd tegen stof en vocht en bevat een behuizing van een magnesiumlegering.

De nieuwe Sigma sd Quattro

Informatie

Advies verkoopprijzen
Body: 799,-
Kit: 1.049,-
Leverbaar: medio juli

Sigma introduceert twee nieuwe producten

De nieuwe Sigma sd Quattro

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja