De nieuwe feministen van de 21e eeuw

De nieuwe feministen van de 21e eeuw

Nadja Geskus 738 0
In deze prachtige serie van fotografe Donna Stevens, worden de vooroordelen omtrent feminisme omver geworpen. Ze zet het thema in een nieuw daglicht wat de echte betekenis van het woord duidelijk maakt: ‘Mannen en vrouwen moeten gelijke rechten delen’. In deze serie van portretten toont ze de nieuwe feministen van de 21e eeuw.

Nieuwe feministen

Fotografe Donna Stevens werd door drie dingen geïnspireerd voor deze bijzondere serie. De Amerikaanse politiek, haar twee zoontjes én het lezen van de definitie van ‘feminisme’. Want wat betekent het woord feminisme eigenlijk? Letterlijk staat het woord voor ‘de overtuiging dat mannen en vrouwen gelijke rechten moeten hebben’ en het staat dus niet voor een anti-mannelijke ideologie, zoals de meeste vaak denken. Toen Donna zich realiseerde dat de meeste mensen die zij kent dus ‘feministen’ zijn, wilde zij dat uitdrukken in beeld.

De nieuwe feministen van de 21e eeuw

Belangrijk

De serie komt ook op een belangrijk moment voor het feminisme. De VS nadert haar 170e verjaardag van de Verklaring van Gevoel. Een verklaring waarin 68 vrouwen en 32 mannen pleiten voor de rechten van vrouwen. En misschien is er binnenkort wel de eerste Amerikaanse vrouwelijke president gekozen in een verkiezing die helaas vaak heeft getoond hoeveel het geslacht uitmaakt in onze wereld.

De nieuwe feministen van de 21e eeuw

Serie

Voor haar serie gebruikte Donna haar vrienden en vrienden van vrienden. Donna meent dat het een intieme shoot was, dit omdat ze veel tijd doorbrachten met het bespreken van de problemen van gender en het belang van vrouwen in het leven van de mannen. Voor haar serie koos Donna voor de kleur roze. ‘De kleur roze is geladen met een historische betekenis en associaties,’ vertelt Donna. Daarom was roze de beste kleur om het idee te symboliseren. ‘Roze staat voor liefde, koestering, zorgzaam en zachtheid. Dat was precies wat ik wilde creëren in mijn serie.’ Met deze aspecten creëerde Donna de nieuwe feministen.

De nieuwe feministen van de 21e eeuw

Donna wil graag veranderen hoe men over het woord ‘feminisme’ denkt. Feminisme is simpelweg de overtuiging dat mannen en vrouwen gelijke rechten moeten hebben. De feministen in de wereld van vandaag zijn mannen. Mannen die geloven dat vrouwen dezelfde mogelijkheden moeten hebben als zij zelf hebben.

De nieuwe feministen van de 21e eeuw

De nieuwe feministen van de 21e eeuw

Foto’s gemaakt door Donna Stevens

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja