De Mona Lisa van de fotografie

Julian 1386 0
Er zijn maar weinig afbeeldingen die vrijwel iedereen kent, zoals de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci. De foto van het Afghaanse meisje met de groene ogen komt waarschijnlijk dicht in de buurt. Maker Steve McCurry was afgelopen dagen in Nederland.

Steve McCurry
Magnum-fotograaf Steve Mc Curry is een van ’s werelds beroemdste fotografen. Zelfs al ken je zijn naam niet, dan ken je waarschijnlijk wel de foto die hij maakte van het Afghaanse meisje, die in 1985 op de cover van de National Geography prijkte. De foto is sindsdien veelvuldig gebruikt op kalenders, posters en brochures van onder andere Amnesty International en uitgegroeid tot een iconisch portret. 

In Nederland
De afgelopen dagen was Steve McCurry in Nederland. Donderdag avond trok hij in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een volle zaal, hij vertelde over zijn ervaringen in Afghanistan. Over een periode van 30 jaar is McCurry zo’n 40 keer in het door vele oorlogen getekende land geweest. Hij fotografeerde er tijdens het conflict met de Russen, onder het regime van de Taliban, de Amerikaanse invasie. Toch bestaat zijn fotografie niet uit de zwaarmoedige (vaak zwartwit) beelden waar oorlogsfotografen in dergelijke gebieden meestal mee terugkomen.

McCurry is een echte klassieke reisfotograaf, de foto’s die hij maakt zijn de foto’s waar elke amateurfotograaf (en menig professional) van droomt. Hij heeft een uitzonderlijk gevoel voor esthetiek, kleur en vorm. De mensen en hun waardigheid staan centraal in zijn werk.

NOVA
Ook actualiteitenprogramma NOVA sprak tijdens het bezoek van McCurry aan Nederland met de fotograaf. Het ongeveer 7 minuten durende item kun je online bekijken.


Steve McCurry signeert in de Nieuwe Kerk (Foto: Julian Huijbregts)