De man die de atoombom op Hiroshima fotografeerde

De man die de atoombom op Hiroshima fotografeerde

Nadja Geskus 605 0
Op 6 augustus 1945 vond er een gruwelijke gebeurtenis plaats. Een 9000 pond uranium 235 bom genaamd ‘Little Boy’ wiste de gehele stad Hiroshima in Japan. Russell Gackenbach maakte een tweetal foto’s vanuit een Air Force bommenwerper. In deze video verteld hij zijn verhaal.

Russell Gackenbach

Destijds was Gackenbach een navigator. Hij zat niet in de beruchte Enloa Gay, maar op een ander vliegtuig en had de taak gekregen om het geheel vast te leggen. Hij zat op de voorste rij toen de Enloa Gay zijn taak uitvoerde en er een enorme explosie volgde. Iedereen was in shock.

‘We wisten niet om wat voor soort bom het ging en wat voor explosie er dus zou volgen, wat voor effect dit zou hebben. Het enige wat we te horen kregen was; vlieg niet door de wolk heen,’ vertelt Gackenbach.

De mannen bleven vol ontzag achter. Niemand wist wat ze moesten zeggen, of wat ze moesten doen. ‘We maakte drie slagen rond de cloud en vlogen toen richting huis. Ik kreeg het woord atoombom pas de volgende dag te horen.’

De man die de atoombom op Hiroshima fotografeerde

Atoombom

Gackenbach is het enige overlevende lid van de eerste  atoombom. In de video verteld hij zijn ontzagwekkende verhaal. Een gebeurtenis die een enorme impact maakte op niet alleen deze man, maar de hele wereld. De geheimhouding van de missie, de eerste rang op de atoombom, het treft hem nu, al die jaren later, nog steeds. Door een fotobewerkingsfout heeft hij maar twee foto’s van de gebeurtenis.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja