Iconische Leica van Alberto Korda

De Leica waarmee Che Guevara is vastgelegd is geveild voor 20.000 dollar

Fabienne Keijzer 1764 0
De Leica die waarschijnlijk het wereldberoemde portret van Che Guevara heeft vastgelegd is verkocht voor 20.340 dollar tijdens een veiling. De camera was van de Cubaanse fotograaf Alberto Korda die de iconische foto met de titel ‘Guerrillero Heroico’ maakte.

Leica van Alberto Korda

De Leica is geveild door het online veilingbureau Catawiki. De veilingmeester schatte de waarde tussen de vijf en de achtduizend dollar, maar dat is dus vier keer zoveel geworden. De Leica werd aangeboden door Dante Korda, de zoon van Alberto. Dante vertelt aan Catawiki dat deze Leica de favoriete camera van zijn vader was. Hij gebruikte hem in de jaren 50 en 60, maar heeft hem zijn hele leven bewaard.

Che Guavara Leica Alberto Korda

Che Guevara en Fidel Castro

Alberto Korda was een van de weinige Cubaanse fotojournalisten die het mogelijk maakte om de propaganda van de Cubaanse revolutie met de rest van de wereld te delen. Hij volgde de Cubaanse leiders en hij was ruim tien jaar lang de persoonlijke fotograaf van Fidel Castro. In die tijd maakte hij ook de iconische foto van de Argentijnse Marxistische revolutionair Che Guevara. Hoogstwaarschijnlijk met deze Leica.

Che Guavara Leica Alberto KordaChe Guavara Leica Alberto Korda

Korda's Leica

Bij de geveilde Leica zaten ook twee foto’s waarop Alberto Korda te zien is mét de Leica om zijn nek.

Leica Alberto KordaLeica Alberto Korda

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne