De interactieve verhalen achter ‘Streets of the World’

Redactie 2081 0
Fotograferen op een paal midden in het water van Brunei of in de modder van Samoa. Je ziet de beelden, maar heb geen idee hoe ze zijn ontstaan. Fotograaf Jeroen Swolfs neemt je in het boek 'Streets of the World - Azië' mee op zijn fotoproject door de hele wereld.

In vijf jaar tijd naar alle uithoeken van de wereld afreizen. Missie: de mensheid anno nu in beeld brengen. Fotograaf Jeroen Swolfs is sinds 2010 bezig met zijn fotoproject en legt hiervoor het straatleven in elke hoofdstad van de wereld vast. In anderhalf jaar tijd heeft hij het continent Azië 'verslagen' en hij is nu alweer bezig met het volgende, Zuid-Amerika. Over de avonturen die hij meemaakte in Azië heeft de fotograaf nu een interactief boek gepubliceerd.

Al 56 hoofdsteden kreeg Jeroen voor zijn lens, maar daarmee is hij nog maar op een kwart van zijn avontuur. Wel heeft hij in deze tijd al enorm veel beleefd, van berovingen tot nieuwe liefdes en van ziekte tot geluk. Je kan het zo gek niet bedenken of de fotograaf heeft het meegemaakt. Jeroen wilde deze verhalen niet aan de wereld onthouden en heeft ze gebundeld in zijn eerste boekdeel 'Streets of the World – Azië'. Bijzonder hieraan is dat je door middel van je smartphone letterlijk het boek in kunt duiken en verhalen tot leven kan laten komen. Zo wordt je fantasie rijkelijk gevuld met foto's, filmpjes en nog meer verhalen.

Idee

'Toen ik op een gegeven moment dronken op de stoeptegels belandde, keek ik naar de straat en dacht: wacht eens even, misschien moet ik wel wat met straten doen', biecht de auteur van het boek op. Het idee kwam echter niet zomaar uit de lucht vallen, want Jeroen hield zich er al langer mee bezig. 'Ik was altijd al gefascineerd door verschillende plekken en uiteenlopende culturen', legt Jeroen uit. Hij wist toen alleen nog niet hoe hij dat moest toepassen op zijn fotografie. 'De straat was mijn oplossing. Dat is de plek waar alles gebeurt. Waar mensen bijeenkomen en waar alle krachten van de maatschappij samenkomen.' En zo begon de fotograaf aan zijn wereldproject, dat een groot deel van zijn leven uit zou gaan maken.

Van begin af aan schreef de auteur zijn 'Streets'-avonturen op. Door middel van brieven, mailtjes en berichten op de website hield hij al zijn gebeurtenissen bij. National Geographic las de spannende en boeiende avonturen die Jeroen meemaakte en vond ze geweldig. 'In eerste instantie waren mijn verhalen niet bedoeld voor publicatie, maar we waren het er samen mee eens dat deze verhalen de wijde wereld in moesten.' Het eerste boekdeel van 'Streets of the World' werd dan ook snel een feit. 'Maar het is zeker niet de laatste', laat de fotograaf trots weten. 'Ik ben nu al bezig met het tweede deel.'


Boekcover van 'Streets of the World - Azië' © Jeroen Swolfs

Positief

'Als fotojournalist is de keuze vaak gericht op drama, agressie en de vele negatieve dingen in het leven', laat Jeroen weten. Hij wil met dit project juist die keuze in zijn geheel tegengaan. 'Ik wil een positieve blik op de mensheid geven. Er zijn al genoeg foto's van hoe slecht alles is.' De fotograaf heeft hier dan ook een speciale aanpak voor bedacht. 'Ik fotografeer alleen de hoofdsteden met zijn inwoners, want daar is de ontwikkeling in een land vaak het hoogst', vertelt Jeroen.

Juist de levensstijlen van de inwoners daar moeten laten zien hoe goed of slecht het dan met zo'n land gaat. 'Wel probeer ik het beeld altijd zo menselijk mogelijk te maken. In alle foto's vind je dan ook een klein verhaaltje dat te maken heeft met geluk.' Als we vragen hoe hij dat precies bedoelt, verklaart hij het als volgt. 'Je ziet dat iemand een kind over zijn bolletje aait, of je ziet twee vrienden lachend over straat lopen. Dit zijn dingen waaraan je herkent dat het ook gewoon mensen zijn net zoals jij en ik. En dat het eigenlijk dus overal hetzelfde is.'

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie