De grote JPEG vergelijkingstest

De grote JPEG vergelijkingstest

Fabienne Keijzer 9767 17
Welke populaire digitale camera produceert de mooiste JPEG foto, meteen uit de camera? In deze video worden een aantal topmodellen camera’s aan een blinde test onderworpen. Het blijven natuurlijk meningen, maar wat is jouw favoriet?

JPEG vergelijkingstest

In deze video van TheCameraStoreTV onderwerpt host Chris Niccolls een aantal topmodellen onder de populairste digitale camera’s aan een blinde test. Hij fotografeert drie keer exact dezelfde setting met acht verschillende camera’s, allemaal in de automatische stand en in JPEG. De camera’s die hij test zijn de Canon 80D, Nikon D500, Sony a6300, Fujifilm X-T2, Apple iPhone 7 Plus, Pentax K-70, Olympus PEN-F en de Panasonic G85.

Feedback 

Met de uitgeprinte foto’s gaat hij langs bij een aantal fotografen en laat ze blind kiezen welke foto het beste overkomt en welke het minst aanspreekt. Op basis van de feedback komen er twee duidelijke winnaars uit en natuurlijk twee merken die onderaan zijn beland. 

 

Wat vind jij?

Ben jij het eens met de fotografen in de video? Welke foto heeft jouw voorkeur? En wat is voor jou de minst aansprekende foto? Laat het ons weten in de comments!

JPEG test JPEG test

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van RHBoks

de meest aansprekende qua kleurbalans is Nikon gevolgd door de iphone en Canon de minste is Olympus en panasonic

afbeelding van Anoniem

Hoe staat jouw scherm ingesteld? Heb jij hem perfect gekalibreerd. of staat hij eigenlijk altijd te warm of koel?

afbeelding van Rhboks

Bekeken via calibreerd scherm met een mac

afbeelding van Anoniem

Het ging er meer om, dat iedere scherm een afwijking heeft. En dat dit een vertekend beeld kan geven.

afbeelding van dekok150

Dank voor jullie reactie op mijn vraag ,moet dan nodig mijn scherm

afbeelding van dekok150

Nikon voor mij ,maar mijn camera is niet gekalibreerd .
Hebben jullie nog tips hiervoor

afbeelding van Fabienne Keijzer

Misschien heb je hier iets aan: Kalibreer het scherm van je camera, van onze zusterwebsite Digifoto Starter ;-) 

afbeelding van Anoniem

Wat is moeten he. Als je je foto' s laat afdrukken, dan zal je ook van hun de afwijking moeten kennen. Als je er niet je kost mee verdiend, dan zal het wel erg ver gaan om heel je keten goed te krijgen.

afbeelding van Ardaskar

Nikon als voorkeur en de Panasonic als de minst aantrekkelijke

afbeelding van Ab van Dalen

Wel een leuke test. Geeft aan dat smaak belangrijk is. Zelf wil ik niet dat de fabrikant mijn beeld bepaalt en werk daarom altijd in RAW. Het gaat niet om het nabootsen van een werkelijkheid, maar om hoe je die vermeende werkelijk wilt weergeven.
Een kleurzweempje is gemakkelijk te corrigeren echter voor velen is het beeld out of the box bepalend. Daarom wel een leuke test.

afbeelding van Albert

Out of the box worden apparaten meestal afgesteld op de te verwachte smaken van de klanten, die is overigens voor diverse landen en werelddelen verschillend. De ene wil warmer, de andere koeler enz.
Je ziet dat bv ook als je door een elektronica zaak loopt en naar de diverse televisies kijkt. Ik heb wel eens tegen een verkoper gezegd : die stellen jullie zelf af om een merk of model gemakkelijker te verkopen, vroeger wel zei hij en liet mij de basis instellingen zien.

Overigens moet niet vergeten worden dat zelfs het wisselen van het objectief al kan zorgen voor een andere kleur beleving.

Mij maakt het niet veel uit hoe de basisinstellingen zijn, na een paar foto´s zet ik die ik die om in het menu waardoor als de "groene" stand gebruikt wordt toch de kleuren correct, of naar mijn zin zijn.
Als ik fotografeer gaat dat eigenlijk altijd in RAW en dan heb je daar toch geen last of voordeel van.

afbeelding van Jan de Boer

De Nikon heeft mijn voorkeur en de Sony te vlak van de kinder opname,s

Van het fruit is de Pentax vrij neutraal en de Nikon helder met een zweempje.

afbeelding van Gerard Wieberdink

De Nikon komt staat naar mijn menig ver bovenaan de lijst. Ver daar achter volgen canon en de andere. Dit met name de weergave in kleur bij de Nikon overtreft de andere merken.

Groet, Gerard

afbeelding van Dolf Kampman

Als dit het is, dan moet ik zeggen dat Nikon blijkbaar hele mooie foto's maakt.
Kleuren zijn heel helder.

afbeelding van Nico Vromans Fotografie

Ik heb voorheen met Canon en Nikon gefotografeerd.. niets mis mee maar nooit echt tevreden geweest over de jpeg. Via een collega/vriend in aanraking gekomen met Fuji. Heb nog een jaar mijn Nikon set naast de Fuji xt1 gehouden. Na aanschaf van een xt2 en xpro2 heb ik de Nikon set verkocht. Ik weet zeker dat Fuji de mooiste jpeg's aflevert, zeker van portretten. Sinds ik Fuji heb gebruik ik heel vaak de jpeg's omdat die perfect uit de camera komen. Blijft, denk ik, ook wel smaakgevoelig.

afbeelding van Theo Hamoen

Kan het helemaal eens zijn met de eindconclusie: Nikon!

Maaaaaar....deze conclusie trek ik alleen maar wat ik op mijn laptop beeldscherm zie en die kan ik (helaas) niet kalibreren.
Heel graag zou ik een Eiszo beeldscherm kopen met ingebouwde kalibratie, maar ja.......duur!
Probleem komt alleen maar naar voren als je een fotoboek of losse afdrukken laat maken: vaak niet zoals je ze op je beeldscherm ziet.
Gelukkig ben ik bekend met RAW bewerking, dus ben ik niet afhankelijk van de JPEG resultaten. Overigens wel echt leuke test!

afbeelding van Acqua-e-Sapone

Interessante test, maar het had objectiever geweest als de naam van de fabricant er niet onder stond want je laat je automatisch toch beïnvloeden.
Ikzelf hecht als fotograaf geen waarde aan de JPEG's omdat ik altijd in RAW werk. Dus, wat maakt het uit? Maar anderen maakt het natuurlijk wel uit. Ik zie hier ook een reactie in verband met overstappen naar Fuji of Sony omdat de JPEG's beter zijn; ik vind dat een eigenaardige redenering omdat de meesten die met de (semi)-professionele toestellen van Nikon of Canon werken, veelal in RAW werken.