De Fotoprijs wordt weer Steenbergen Stipendium

Redactie 1063 0
De Fotoprijs, de Nederlandse prijs voor jong fotografisch talent, verandert van opzet. Nikon en het Verbond van Verzekeraars trekken zich om verschillende redenen terug, waardoor De Fotoprijs in zijn huidige vorm ophoudt te bestaan.

De Steenbergen Stichting, de derde partner in De Fotoprijs, gaat als enige door. Daarom wordt in september 2011 niet De Fotoprijs, maar het Steenbergen Stipendium voor de veertiende keer in het Nederlands Fotomuseum uitgereikt. De prijs is bestemd voor het beste werk van een eindexamen-student aan een kunstacademie.

Verhuizing en samenwerking

In 2009 verhuisde De Fotoprijs van het Fotomuseum Den Haag naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Nikon en het Verbond van Verzekeraars waren de drijvende kracht achter deze prijs die tot doel had talentvolle fotografen een podium te bieden en het begin van hun professionele carrière te stimuleren.

De Steenbergen Stichting sloot zich met het Stipendium bij de Fotoprijs aan. Daardoor konden in 2009 en 2010 elk jaar maar liefst drie prijzen van 5000 euro worden uitgereikt en kon de Dag van de Fotografiestudent worden georganiseerd. 

Winnaar in de categorie 'overig eindexamens' 2009/2010. Foto © Ernst Coppejans

Koerswijziging en de economische crisis

Vanwege een strategische koerswijziging heeft Nikon besloten een einde te maken aan de betrokkenheid bij De Fotoprijs. Verschuivingen in prioriteiten onder invloed van de economische crisis zorgden ervoor dat het Verbond van Verzekeraars van deelname aan de prijs af zag. Het bestuur van de Steenbergen Stichting heeft echter besloten door te gaan en de traditie van het Steenbergen Stipendium voort te zetten. 

Steenbergen Stipendium

Een deskundige jury zal daarom in juni 2011 wederom de afstudeertentoonstellingen van de Nederlandse kunstacademies met een afstudeerrichting fotografie gaan bezoeken om de meest talentvolle fotografen te nomineren. Hun werk zal in de maand september te zien zijn in het Fotomuseum. Eind september wordt voor de veertiende keer de winnaar van het Steenbergen Stipendium tijdens een feestelijke bijeenkomst bekend gemaakt. Voorafgaand aan de uitreiking vindt de Dag van de Fotografiestudent plaats.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie