De Fotografenavond

Redactie 1329 0
Sinds november 2000 komen elke derde dinsdag van de maand fotografen en andere professionele fotomensen, zoals galeriehouders, publicisten, docenten, verzamelaars en drukkers, van heinde en verre bijeen in Café Kalkhoven te Amsterdam, om over het vak, het leven en andere zaken te spreken.

Jong en oud, autonoom en journalistiek, analoog en digitaal, uit Amsterdam en ver daarbuiten: op de Fotografenavond komen ze allemaal. Het initiatief voor deze informele en altijd gezellige avonden is indertijd genomen door Aloys Ginjaar, die het evenement met veel plezier organiseert.

Geschiedenis

Over het ontstaan en de ontwikkeling van de Fotografenavond zegt Ginjaar: “In de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw werden eens in de drie, vier maanden in een Amsterdams restaurant Fotografendiners gehouden. Dat waren heerlijke, flamboyante avonden met veertig tot wel zeventig fotomensen.   Maar in 1990 stopten die diners. Ik heb dat altijd erg gemist en in 2000 werd mijn heimwee zo groot dat ik besloot om een dergelijke ontmoetingsplaats voor de fotowereld op te zetten. Niet in een restaurant, maar in een sfeervol café pal tegenover de Westertoren. Die allereerste Fotografenavond zaten we met zeven mensen aan een ronde tafel, bijna weggedrukt door het Westerkerk-koor dat na het zingen de kerk uitkwam. Maar na die eerste keer werd het geleidelijk steeds bekender in de fotowereld en inmiddels komen er zo tussen de dertig en vijfenveertig bezoekers, met uitschieters: op de zeer feestelijke honderdste Avond in maart 2009 waren er wel zo’n honderd. Je kunt komen en gaan wanneer je wilt en er is geen ballotage, iedereen die zich professioneel met fotografie bezighoudt is welkom.”

Foto ©  Hein van Maasdijk

Programma

“Wat er zoal gebeurt op de Fotografenavond? Het enige dat vast staat is dat fotomensen bij elkaar komen, maar er is geen programma of een thema waar over gediscussieerd wordt.  In een ongedwongen, gezellige cafésfeer praat men met elkaar, dat kan over van alles zijn, maar natuurlijk ook veel over de fotografie en de nieuwste ontwikkelingen in de fotowereld. En er worden persoonlijke en zakelijke contacten gelegd. Door de jaren heen zijn er veel vriendschappen uit voortgekomen, ja zelfs een Fotografenavond-huwelijk waaruit de eerste Fotografenavond-baby is geboren!“

Exposities

Spin-offs van de Fotografenavond zijn de jaarlijkse Fotografenavond-tentoonstelling in de ABC Treehouse en de Portfolio-Fotografenavond in de sociëteit van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, waar fotografen eens in de vier maanden hun werk kunnen laten zien. Naast Aloys Ginjaar zijn Peter Bouwmeester, Jaap Bijsterbosch,  Petra Ruisendaal, Peter Paul Huf en Dutch den Hollander heel belangrijk voor de ontwikkeling van de Fotografenavond. In het voorjaar van 2011 zal er een nieuw hoofdstuk in de al succesvolle geschiedenis worden geschreven. De Fotografenavond zal dan gaan exposeren bij de aloude Amerikaanse kunstenaarsvereniging Salmagundi op Fifth Avenue in New York. Ginjaar is er al heel enthousiast over: “Wie weet kunnen we in New York wel een New Amsterdam Photographers Evening beginnen…”

Op de website www.fotografenavond.nl vind je onder meer informatie over de Avond en de Avondgasten, foto’s van alle tentoonstellingen, interessante links naar galeries, musea en andere instellingen, nieuws uit de fotowereld en een inspirerende verzameling van honderden citaten over de fotografie.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie