De Fotoacademie presenteert: 'The Italian Dinner'

De Fotoacademie presenteert 'The Italian Dinner'

Fabienne Keijzer 2561 0
Vandaag presenteerde de Fotoacademie in het DeLaMar theater in Amsterdam een prachtig werk van drie ambitieuze tweedejaars studenten. Een intrigerend tableau vivant van een Italiaanse maffiafamilie waaraan veel bekende Nederlandse acteurs hebben meegewerkt.

The Italian Dinner 

De drie tweedejaars Fotoacademie studenten, Helen Arenz, Bram Smulders en Laura de Mildt, kwamen op het idee om samen een fotoproject op poten te zetten toen ze een avond met elkaar in een kroeg doorbrachten. Drie compleet verschillende persoonlijkheden, maar ze moesten en zouden samen dit ambitieuze project creëren. En ze mogen absoluut trots zijn op het resultaat. Een levensgroot tableau vivant met daarop een Italiaanse maffiafamilie, uitgebeeld door 22 bekende Nederlanders, waaronder Huub Stapel en Pia Douwes. Douwes nam dan ook de presentatie van de onthulling op zich.
The Italian Dinner fotoacademie
© Helen Arenz, Bram Smulders, Laura de Mildt 

The Godfather 

De studenten haalden hun inspiratie voor de foto uit zeventiende-eeuwse schilderijen. Zo bezochten ze het Rijksmuseum en bekeken ze beelden van Leonardo da Vinci en Rembrandt, en lieten zich inspireren door het Laatste Avondmaal. Maar dan wel in de stijl van ‘The Godfather’. Om het nog grootser aan te pakken werd er voorgesteld om bekende Nederlandse acteurs te vragen om te figureren in de foto. Stuk voor stuk enthousiaste reacties, want wie wil er nu niet stiekem Italiaans zijn?

Italiaanse maffiafamilie 

Het project was een georganiseerde chaos, aldus de makers. Er gingen maanden aan voorbereiding vanaf. Alles kwam op zijn plaats in het DeLaMar theater. Een groot team van stylisten en visagisten werkten mee aan de productie. De levensgrote foto toont een Italiaanse maffiafamilie, en ieder familielid vertelt een verhaal. De emoties van de verschillende personages zijn prachtig vastgelegd. Omdat het werk zo groot is bestaat het eigenlijk uit twee losse foto’s die zijn samengevoegd. De grote afruk is dan ook bijna vijf meter lang. Jurgen Stoffer, directeur van de Fotoacademie, is trots. Hij verwacht dat deze fotografen het nog ver gaan schoppen in hun carrière. 

The Italian Dinner - FotoacademieThe Italian Dinner - FotoacademieThe Italian Dinner - Fotoacademie

Point of View 

De makers van ‘The Italian Dinner’ geloven in ‘Kunst voor Kunst’ en in leren van elkaar. Geïnspireerd door deze bijzondere samenwerking hebben ze een platvorm opgericht voor studenten zoals zij. Point of View biedt jonge talenten een podium waarop ze hun werk kunnen presenteren en verkopen. Een deel van de opbrengst wordt besteed aan het verstrekken van beurzen voor talent in Nederland, maar ook andere initiatieven die de fotokunst stimuleren behoren tot de doelstelling. Via pointofview.amsterdam kun je 'The Italian Dinner' bestellen in verschillende formaten. 
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne