De beste foto's volgens Reuters en de camera's waar ze mee gemaakt zijn

Julian 3468 14
Reuters heeft een slideshow gepubliceerd met de 95 beste foto's van het jaar. De foto's zijn voorzien van exif-informatie, gebruikers van Reddit maakten daarmee diverse grafieken die laten zien welke camera's en settings het populairst zijn in 2012.

De 95 foto's die het nieuws van 2012 het beste in beeld brachten volgens Reuters zijn te zien op het blog van het agentschap. Bij de foto's worden de camera's en instellingen vermeldt, gebruikers op Reddit grepen dat aan om diverse grafieken te maken waarin je kunt zien welke camera, iso-waarde, brandpunt en sluitertijden het meest gebruikt werden voor de foto's.

Camera's reuters

Het mag duidelijk zijn dat Reuters-fotografen veelal met Canon werken. De EOS 1D Mark IV voert de ranglijsten aan met ruim 36 procent. Ook de 5D Mark II is populair, met 26,4 procent. De nieuwe 5D Mark III moet het stellen met 11,1 procent.

Journalisten gebruiken de 16-35mm f/2.8 het meest als het gaat om het vastleggen van nieuwswaardige gebeurtenissen. Van de foto's gemaakt met zoomobjectieven, is bijna 53 procent gemaakt met deze ultragroothoekzoom. Daarna volgt de 70-200mm met ruim 38 procent.

Objectieven gebruikt door Reuters

Het populairste diafragma is f/2.8 en statistisch gezien heb je met een sluitertijd van 1/320e seconde de grootste kans om in de top 95 van Reuters terecht te komen.

afbeelding van Rogier Bos

Volgens mij komt de oververtegenwoordiging van Canon in deze grafieken omdat Reuters aan de fotografen die bij haar in dienst zijn Canon apparatuur beschikbaar stelt. Ik wil best geloven dat professionele fotografen meer Canon dan Nikon gebruiken, maar dat de balans zo ligt als deze grafieken voorstellen, klopt niet.

afbeelding van Kees de Groot

Je hebt zeker geen Canon.. helaas dan he.. maar de camera maakt de foto, de fotograaf creeerd ze..
Tuurlijk maak je met Nikon ook gave foto's zo'n test geeft altijd een ander beeld, maar het zou dan dus ook echt zo kunnen zijn..!!

afbeelding van SK

Maakt ook gave foto's.....?

Ik denk als er 1 merk terrein aan het verliezen is, is het Canon wel. Op gebied van sensoren lopen ze serieus achter.

Ontopic: weer zo'n discutabel lijstje.. Waar zijn alle analoge camera's? Volgens mij schiet een beetje serieuze fotograaf nog steeds met analoog.

afbeelding van jesse kraal

In de 'kunstwereld' wordt zeker nog voldoende analoog geschoten, voor persbureau's zoals Reuters al lang niet meer. Serieuze fotografen zijn er overigens in alle soorten en maten ;)

afbeelding van Willem Ships

De link naar de blog levert niet het gewenste resultaat.

afbeelding van Julian

Opgelost!

afbeelding van Erik123

De verschillen wbt Canon en Nikon ligt bij Reuters misschien maar ik kan uit ervaring zeggen dat het toch behoorlijk 50-50 is in de fotografiewereld. Daarnaast zie ik niet eens de Nikon D700 wat behoorlijk vreemd is. Maar goed, het gaat hier dan ook om Reuters;)

afbeelding van Marco Mackenbach

Laat dezelfde statistiekenberekening los op de fotodatabase van het ANP of NASA, en je hebt een heel andere uitkomst. Zo eenvoudig is statistiekenmanipulatie nu eenmaal.
Puntje bij paaltje is het toch altijd de kunde van de fotograaf die de kwaliteit van een foto bepaalt.

afbeelding van Michele070

Hasselblad en Nikon in geval van Nasa, Canon bij ANP.

afbeelding van SK

Volgens mij loop jij een beetje achter, ANP heeft Canon allang aan de kant gegooid. Wegens constante problemen met het merk. Ze gebruiken nu Nikon D3s en D4

afbeelding van roelj

ANP-fotografen gebruiken, zoals al gezegd, voornamelijk Nikon tegenwoordig.

En de laatste keer dat NASA nog een Hasselblad gebruikte was waarschijnlijk tijdens Apollo 17, de laatste maanlanding, ergens in 1972. De statistieken van Reuters gingen over afgelopen jaar :)

afbeelding van Daniël Rommens

Het is vooral leuk om te zien welke lenzen gebruikt worden (in mm's) en de instellingen die gebruikt zijn. Welke camera gebruikt is interesseert me niet. Vooral omdat je er geen conclusies aan kunt verbinden en het heeft geen implicaties voor de huidige praktijk, want de 1D Mark IV en de 5D Mark II doen er in de winkels niet meer toe.

afbeelding van Daniël Rommens

Leuk detail: als je lichtmeet met f/2.8 en ISO 400 in een binnenruimte met redelijk wat natuurlijk licht komt zeven van de tien keer (ik heb het zojuist in drie ruimtes geprobeerd in verschillende hoeken) de sluitertijd 1/320 op het schermpje te staan.

afbeelding van Robvanasch

Voor wat betreft het verschil tussen de 5D mkII en 5D mkIII. Lijkt me dat dat ook te maken heeft met het feit dat de MKIII een redelijk nieuw model is. De MKII gaat al langer mee, dus dat model heeft ook meer 'kans' gehad om mooie foto's op te leveren.