De beste foto's van Muhammad Ali

De beste foto's van Muhammad Ali

Jasper van Bladel 1817 0
Sensatie, kracht, geluid, geweld, overwinning en verlies: boksen heeft het allemaal in zich. Door het visuele spektakel een ideaal onderwerp voor een fotograaf. Een nog idealer onderwerp: Muhammad Ali. We bekijken een aantal van de beste foto’s die gemaakt zijn van de onlangs overleden bokslegende.

Muhammad Ali, eigenlijk Cassius Clay, overleed afgelopen vrijdag op 74-jarige leeftijd. Zijn successen en persoonlijkheid maken hem voor velen onvergetelijk. In de jaren zestig en zeventig stapelden de overwinningen zich op. Van de 71 partijen won hij er 56, waarvan 37 met een knock-out van de tegenstander. Sensationele wedstrijden moeten dat geweest zijn, zeker  voor het massaal toegestroomde publiek.

Voor de fans die niet zo fortuinlijk waren om Ali een keer in het echt aan het werk te zien waren er natuurlijk televisie-uitzendingen en foto’s. We nemen je mee langs de meest spraakmakende foto’s die ooit van de bokser gemaakt zijn.

Foto: David Fenton

Muhammad Ali loopt met leden van de Black Panther Party door de straten van New York. Hij werd een symbool van verzetting door zijn weigering om te dienen in Vietnam. 
 

Foto: Bettmann/Corbis

Op deze foto zien we hem aan het werk. Hij ontwijkt op dynamische wijze de vuist van zijn tegenstander Frazier.

Foto: Gordon Parks / AP

Dit schitterende portret toont Ali op een pure en ruwe vorm. 

Foto: Carl Fischer

De cover van Esquire in april 1968. Makkelijk was het niet om deze foto, naar voorbeeld van een schilderij van Botticini, te maken. De pijlen hingen met draadjes vast via een balk boven het hoofd van Ali. Een gammele constructie, waarbij hij ook nog eens lang stil moest staan in dezelfde houding. Uiteindelijk is deze foto wereldberoemd geworden.

Foto: Redferns

Een jonge Cassius Clay en een jonge Stevie Wonder (in het witte pak)

Foto: Getty Images

Ali in een park na zijn overwinning op Henry Cooper in mei 1966.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper