De avonturen van een camera

Redactie 823 0
Het vinden van een aangespoelde 'message in a bottle' op het strand is al vrij uitzonderlijk, maar een digitale camera is toch even wat anders. Het overkwam Paul Schultz en maakte daar de Nederlandse eigenaar heel blij mee.

Terwijl de Amerikaan op 16 mei jongstleden over de pier van de jachthaven in Key West, Florida, liep zag hij iets dat op een rotte tomaat leek. Geïnteresseerd dat de rechercheur van de kustwacht was liep hij tot zijn enkels het water in, om daar een met mos begroeide knalrode Nikon camera te vinden. Het was zes maanden geleden geweest dat de compactcamera met zijn waterbestendige plastic behuizing in Aruba te water was geraakt, toen sergeant ter zee Dick de Bruin deze verloor tijdens een duik in Aruba.

Aruba

Wonder boven wonder werkte de camera nog en Schultz probeerde dan ook iedere aanwijzing aan te grijpen om de rechtmatige eigenaar terug te vinden. Op de geheugenkaart stonden een aantal foto's van twee mensen die hun duikuitrusting aan het prepareren zijn, er stond een familiefoto op en er was een filmpje van opspattend water, de maker ervan onbekend. Zonder naam, adres of telefoonnummer zette Schultz zijn zoektocht voort op internet; hij zette de foto's op Scubaboard en binnen enkele dagen leidde het spoor naar Aruba, zo'n 1750 kilometer verderop.

Zeeschildpad

De moeilijkste stap was gezet en binnen twee dagen nadat Schultz de foto's op reiswebsites als Cruisecritic en Aruba.com had gezet, reageerde een Arubaanse vrouw met het bericht dat zij de kinderen op de foto's herkende als klasgenoten van haar zoon. Zij nam vervolgens contact met de familie de Bruin in Nederland en alle stukjes van de puzzel vielen samen. Dick de Bruin kon de glimlach niet van zijn gezicht krijgen. De camera is weer terug bij zijn rechtmatige eigenaar en de filmpjes – blijkbaar genomen door een hongerige zeeschildpad die in januari voor de kust van Honduras een hap wilde nemen en daarbij de camera aanzette – zijn ondertussen al meer dan 400.000 keer bekeken op YouTube.

Bekijk hieronder het filmpje van de hongerige zeeschildpad:

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie