De andere kant van Stones en Beatles tentoongesteld

Redactie 657 0
Tijdens de tentoonstelling Mister Sixties: Philip Townsend's Portraits of a Decade in Salford, naast Manchester, zullen verschillende foto's van de Stones en de Beatles tentoongesteld worden. Foto's die nooit eerder te zien waren, tot groot genoegen van de bandleden.

Voor de Beatles valt het allemaal nog wel mee, maar een beeld van de bandleden van de Rolling Stones was hun liever bespaard gebleven. Het betreft een foto van Philip Townsend, de gevierde 'sixties'-fotograaf, waar de jonge leden van de Stones niet bepaald rock & roll op staan. De jongens dragen nette, geblokte jasjes met suede boorden, terwijl ze hun debuutsingle Come On promoten, in 1963. Een wereld van verschil vergeleken met de strak lederen broeken tijdens de vele concerten die de heren de afgelopen decennia hebben gegeven.  

Foto © Philip Townsend

Rock & Roll

Townsend, wie eerder dat jaar de eerste fotoshoot voor de Stones deed toen zij nog op zoek waren naar een platencontract, wordt verantwoordelijk gehouden voor het creëren van het 'bad boy'-imago van de Stones. Destijds werd hun tijdens de promotietour echter deze jasjes aangemeten, tegen de zin van de bandleden in overigens. Maar, geeft Townsend toe, “de Stones probeerden altijd alleen maar stoer en moeilijk te doen, terwijl het de Beatles waren die dit imago ook daadwerkelijk hebben waargemaakt.

Lennon

Van een van die bandleden, John Lennon, heeft Townsend een nooit eerder vertoonde foto waarop hij voor het eerste de spirituele guru Maharishi Mahesh Yogi ontmoet, in een meditatiecentrum in London in 1967. Lennon zit op de foto op de grond voor George Harrison en Patti Boyd, Harrison's eerste vrouw, terwijl hij op een bloem kauwt. Townsend herinnert zich nog dat George helemaal weg was van het spirituele en het mediteren, terwijl John nog enigzins terughoudend was.

Foto © Philip Townsend

Tentoonstelling

De tentoonstelling, welke in september opent in de Lowry Gallery, bevat verder onder andere foto's van Elizabeth Taylor, Richard Burton en Sir Winston Churchill in de jaren zestig. Townsend, nu zeventig, is sinds 1970 gestopt met fotograferen, nadat hij jarenlang gepubliceerd heeft in onder andere de New York Times en Tatler Magazine. Hij moet echter wel toegeven dat het vroeger een stuk gemakkelijk ging als nu, omdat er geen sprake was van overbeschermende managers. “Destijds vroeg je gewoon iemand: 'Mag ik een foto van je nemen?' en was het antwoord 'ja!'. Nu is dat heel anders.”

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie