De échte parels van de 22e Westlicht Auction

jesse kraal 3091 1
Elke veiling van Westlicht Auction levert wel weer een nieuw record op, ook deze keer gingen drie Leica's voor recordbedragen weg. Het zijn de drie duurste productie-camera's ooit verkocht. Leuk, maar naar onze mening kon je op dezelfde veiling voor veel minder, veel leukere camera's kopen.

Natuurlijk kunnen wij ook een mooie Leica waarderen, maar voor bedragen tussen de 1,7 en 0,9 miljoen euro, waarvoor de drie duurste productiecamera's ooit weggingen, kun je een hoop mooie dingen kopen. Bijvoorbeeld op diezelfde 22e editie van de Westlicht Auction. We zetten een paar hoogtepunten op een rij.

Leica's Westlicht
De drie 'record-Leica's'. Wij zouden met heel andere aankopen thuis komen.

37 Verschillende Kodak-prototypes

Het bedrijf zelf mag dan op de rand van de afgrond verkeren en zelf geen camera's meer maken, een van de leukste 'lots', was er een met 37 Kodak-camera's. Geen productie-exemplaren, maar prototypes. Camera's die met de hand zijn gemaakt om nieuwe ontwerpen of technieken te testen. Een unieke collectie met veel camera's die zelfs nooit in serie zijn gemaakt. Voor het afgehamerde bedrag van 3360 euro vinden we dit het absolute koopje van de veiling.

Westlicht Kodak

Westlicht Kodak 2

Arsenal Kiev SKD Space Camera

Goedkoop is deze Kiev niet, want de veiling stopte pas bij 57.600 euro. Voor dat bedrag heb je wel een camera die daadwerkelijk in de ruimte is geweest. Deze Kiev heeft in augustus 1969 drie dagen in een baan rond de maan dienst gedaan, in de onbemande Sond-7-capsule.

Westlicht Arsenal Kiev

Leningrad Space FAS-1

Wederom een Russische ruimtecamera, maar van dit exemplaar is het onduidelijk of hij ooit in de ruimte is geweest. Het staat niet vermeld in de beschrijving en we gaan er vanuit dat deze Leningrad enkel gebruikt is op aarde. Het mag de prijs niet drukken want de camera bracht exact evenveel op als de Kiev die wel in de ruimte is geweest. Eerlijk is eerlijk, de Leningrad is wel veel aantrekkelijker om te zien dan de wat lompe Kiev.

Westlicht Leningrad

Canon FTb 'Cut-Away'

Een bijzondere Canon waarmee je zeker geen plaatjes kunt schieten, maar die wel vitrine-waardig is. En dat voor 'maar' 600 euro. Deze Canon FTb is waarschijnlijk gebruikt voor demonstratiedoeleinden, zodat beurs- of winkelbezoekers een idee kregen hoe de camera in elkaar steekt.

Canon FTb

Nikonos RS

Zonder twijfel de meest geavanceerde en bijzondere onderwatercamera ooit gemaakt, deze Nikonos RS. Bijzonder omdat de camera verwisselbare objectieven met autofocus heeft, maar een externe behuizing niet nodig is. Voor slechts 1440 euro is iemand de gelukkige eigenaar geworden van een RS met twee objectieven, een speciale Speedlite én twee tassen die (weer) behoorlijk modieus zijn.Nikonos RS

GOI FS-2

De prijs voor 'vreemdste camera' gaat naar deze russische meetzoeker met spiegelreflexadapter, bijbehorend teleobjectief en een geweerkolf. Deze combinatie uit de Tweede Wereldoorlog maakt de term 'foto schieten' wel heel erg letterlijk. Dit bijzondere exemplaar bracht ruim 40.000 euro op, voor een fractie van dat bedrag kun je op veilingsites echter regelmatig iets minder bijzondere sniper-camera's vinden.

Westlicht GOI

Foto's: www.westlicht-auction.com

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Martin Bokschoten