Daklozen verspreiden 'eigen' fotokrant

Redactie 1321 0
Wat begon als een project over dak- en thuislozen, is omgevormd tot een project voor deze groep. De fotokrant 'Geen rozen zonder doornen' van Marijke van Ruiten over deze 'vergeten bevolkingsgroep' wordt nu namelijk door hun zelf verspreidt.

Geen rozen zonder doornen werd in eerste instantie alleen gratis verspreidt op de fotomanifestaties Noorderlicht en BREDAPHOTO. Sinds begin deze maand delen de verkopers van de daklozenkrant in Groningen, Friesland en Drenthe de fotokrant ook zelf gratis uit. Sinds afgelopen vrijdag doen ook de verkopers van ZET in Amsterdam mee en per 1 december kunnen ook de dak- en thuislozen in Haarlem hun 'eigen' fotokrant verspreiden.

Marijke van Ruiten

Initiatiefneemster van de krant is Marijke van Ruiten, wie werkte vanuit haar verbazing voor 'schaduwgemeenschappen' in onze samenleving. Daarom legde zij eerder ook de bewoners en het verdwijnen van een asielzoekerscentrum vast. In 'Geen rozen zonder doornen' vertelt ze onder andere het verhaal van dak-en thuislozenopvang De Terp in Leeuwarden, een locatie die na 35 jaar binnenkort zal verdwijnen. 


Dak- en thuislozen

Op haar website beschrijft Marijke het als een 'bijzondere samenleving waarin sommige bewoners al tientallen jaren wonen.' Ze is gefascineerd over hoe de bewoners van deze ‘tijdelijke’ huisvesting langzaam een thuis maken, maar ook over hoe wij als samenleving met deze bewoners omgaan. De fotokrant werd samengesteld in samenwerking met Gitte Brugman – die twee daklozenvoetbalteams fotografeerde – en Jelle Post, die de vormgeving van de krant verzorgde.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie