Dagje dierentuin met een workshopfotograaf

Redactie 1296 0
[BLOG] Er komen in Nederland steeds meer eendaagse fotografieworkshops met verschillende thema’s. Maar hoe ziet zo'n dag er uit en wat leer je er eigenlijk? Ik schreef mezelf in voor een cursus dierentuinfotografie onder leiding van fotograaf Rob Doolaard en ging 'undercover'.

Naast het handmatig instellen geeft Doolaard tijdens de workshop uitleg over het histogram, lichtval, contrast, compositie en scherpstellen. Hij doet dit aan de hand van voorbeelden die hij in de dierentuin tegenkomt. Doolaard vertelt ook hoe deze technieken in andere situaties toegepast kunnen worden. Zo gebruikt hij regelmatig het maken van een portret als voorbeeld en geeft hij tips over het fotograferen van een zonsondergang of lichtbundels die door de bladeren van bomen in een bos schijnen.


Flitstechniek
Een andere onderdeel waar Doolaard tijdens cursus de veel aandacht aan besteedt, is flitstechniek. Hij doet dit in een omgeving die voor veel cursisten een grote uitdaging vormt;:het Oceanium. Doordat de ruimte rond de aquaria erg donker is en de vissen vaak snel bewegen, is het moeilijk om hier goede foto’s te maken. Dit probleem lost Doolaard op door een flitser te hanteren. Hij legt de cursisten onder andere uit hoe deze gebruikt kan worden en laat wat handige, zelfgemaakte, accessoires zien.


Uitleg over hoe je het beste vissen in een aquarium kunt fotograferen.
(Foto: Marlonneke Willemsen)


Tijdens de workshop behandeld Doolaard ook nog een groot aantal andere onderwerpen. Naast de techniek van fotograferen, komen ook bijvoorbeeld het opslaan en ordenen van foto’s en het reinigingen van de sensor van een spiegelreflexcamera aan bod. Doordat er maximaal twintig personen aan de cursus kunnen meedoen, krijgt iedereen persoonlijke aandacht en is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

Deze vragen worden vaak centraal behandeld, zodat iedereen er iets van kan leren. Door de persoonlijke aandacht is de cursus geschikt voor fotografen met uiteenlopende ervaring; beginners leren een stukje basisvaardigheden, maar ook verder gevorderde amateurfotografen en sommige professionals kunnen door de persoonlijke aanpak er wat van opsteken.Mijn persoonlijke resultaat van een dagje fotograferen. (Foto: Marlonneke Willemsen)

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie