Dag van de Fotografie in Pakhuis de Zwijger

jesse kraal 4408 3
Vrijdag 21 oktober vond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de Dag van de Fotografie plaats. Het door Hollandse Hoogte georganiseerde evenement omvatte interviews, workshops, debatten en lezingen. DIGIFOTO Pro was ter plaatse.

Grote publiekstrekker was het interview met portret- en journalistiekfotograaf Joost van den Broek. Niet onterecht, want het door Ruben Maes afgenomen interview was interessant en inspirerend. Met scherpe en doeltreffende vragen zorgde Maes voor de nodige diepgang in het gesprek met de ietwat verlegen Van den Broek.

Dag van de Fotografie
Ruben Maes in gesprek met fotograaf Joost van den Broek

Genoeg te kiezen

Gedurende de dag waren er diverse workshops, lezingen en debatten. Zowel in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger, als in een kleinere zaal en een workshop ruimte waren er op elk moment wel twee of drie dingen aan de gang. Het was dus zaak om goed op te letten welke onderdelen uit het programma je zeker niet wilde missen.

dag van de fotografie
Financieel directeur van Hollandse Hoogte Roel Sandvoort in debat over de toekomst van foto-agentschappen

NRC Next

Interessant waren de workshop en de lezing door NRC Next. Tijdens de workshop vertelden chef vormgeving Jan Paul van der Wijk en beeldredacteur Sterre Sprengers hoe ze bij NRC Next de keuze maken voor het beeld dat op de cover verschijnt. Na een korte uitleg mocht de zaal zelf aan de slag met schaar en lijm om hun eigen cover van de dag samen te stellen.

dag van de fotografie
Jan Paul van der Wijk en Sterre Sprengers gaven de workshop 'cover maken voor NRC Next'

Sterre Sprengers gaf later op de middag ook een lezing over een fotoboek waar ze bij NRC Next op het moment aan werken. Elke week wordt de Zin-pagina van de krant opgevrolijkt door een grote foto van Lars van den Brink, Bob van der Vlist, Anaïs Lopez en Mieke Meesen en veertig van die foto's worden nu gebundeld in het boek '40x Ik'.

dag van de fotografie
Beeldredacteur Sterre Sprengers en de vier fotografen over het boek '40x Ik'

Pitchen

Naast lezingen en workshops kregen ook jonge, talentvolle fotografen de mogelijkheid om te 'pitchen'. Gedurende vijf minuten moeten ze zichzelf presenteren aan de hand van een presentatie van hun werk. Ook was er de mogelijkheid om je te laten portretteren door diverse portretfotografen en was er een fotoboeken-markt met signeersessie.

dag van de fotografie
Lize Kraan en Inge van Iersel namen het tegen elkaar op in de eerste 'talent-pitch'

Gemoedelijk

De bekende en minder bekende fotografen stonden tussen de rest van het publiek en kon je gewoon aanspreken of iets vragen. Die gemoedelijke sfeer zorgde er voor dat de Dag van de Fotografie gezellig en leerzaam was.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van hollandse hoogte

mooi stuk! Alleen het gedeelte over de 25e keer is wat optimistisch :). Het was de 2e keer. Vorige keer is het georganiseerd vanwege het 25-jarig jubileum van HH en nu is er besloten er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Het thema was ook niet feest (er was geen officieel thema), dat was de titel van het fotoproject met nrc.next. Groet, HH.

afbeelding van jesse kraal

Hmm, dan heb ik blijkbaar niet goed opgelet tijdens het openingswoord. Ik zal het aanpassen. Het verklaart wel waarom het thema zo weinig terugkwam... ;) Bedankt voor je correctie.

afbeelding van hollandse hoogte

trouwens: het is Ruben Maes, iets meer zorgvuldigheid zou geen kwaad kunnen :)