Curiosity: een miljard pixels vanaf Mars

Curiosity: een miljard pixels vanaf Mars

jesse kraal 1426 0
Marsverkenner Curiosity beschikt over een setje camera's die we in een review waarschijnlijk niet eens zouden beoordelen met een Brons-award. Niet zo gek, want door de lange ontwikkeltijd van het ruimtewagentje, stamt de cameratechniek uit het begin van dit millennium. Wat doe je als je maar een paar megapixel tot je beschikking hebt? Juist, 'stitchen'!

Gigapixelpanorama's zijn er vanover de hele wereld. Panoramafoto's met een bizar hoge resolutie waardoor je sterk kunt inzoomen op Londen, Dubai of Shanghai. Door met een teleobjectief vele honderden foto's te maken en die aan elkaar te plakken kun je ongelofelijk sterk inzoomen op het panorama.

Terwijl wij ons hier druk maken om aardse zaken, is Curiosisty een slordige 230 miljoen kilomter verderop eveneens druk in de weer geweest met een Gigapixelpanorama dat is opgebouwd uit bijna 900 losse foto's. Dat resulteert in een afbeelding die uit meer dan een miljard pixels bestaad, ofwel 1000 megapixel.

Ergens door een kantoorraam gluren opzoek naar in hun neus peuterende ambtenaren zal in tegenstelling tot de aardse Gigapixelpanorama niet gaan, levende wezens zijn vooralsnog niet gespot op de rode planeet. Al kun je Nasa wellicht een dienst verlenen door de enorme afbeelding eens goed te bestuderen. Je weet immers maar nooit.

Gigapanorama Mars

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse