Cruijff verliest rechtszaak om portretrecht

steven 1173 0
Johan Cruijff heeft zijn rechtszaak tegen uitgeverij Tirion verloren. Cruijff probeerde de publicatie van het fotoboek 'Johan Cruijff de Ajacied' te verbieden, gezien hij niet ingestemd had met gebruik van de foto’s.

Cruijff beriep zich op zijn portret- en merkenrechten. In de zaak, die als sinds 2003 speelt, stelt de oud-voetballer dat hij een vergoeding van 100.000 euro had kunnen vragen voor de publicatie van krantenfoto’s waarop hij te zien is. De foto's zijn gemaakt tijdens zijn periode als voetballer.

De oud-voetballer vindt dat hij een redelijk belang heeft om op te treden. Het publiek zal denken dat hij heeft ingestemd met het boek. De rechtbank vindt dit niet van toepassing omdat de foto's zijn gemaakt in het kader van vrije nieuwsgaring en Cruijff niet speciaal heeft geposeerd. Het publiek zal Cruijff dus niet associëren met het boek, aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank is het bedrag dat Cruijff noemt niet onderbouwd. Bovendien zijn de foto’s gemaakt op momenten dat Cruijff als sportman in de openbaarheid trad en bood uitgeverij Tirion Cruijff vooraf een vergoeding aan, waar de oud-voetballer niet op reageerde. Johan Cruijff kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.


afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven