Cruijff verliest hoger beroep zaak om portretrecht

sanne 2269 0
In april vorig jaar verloor Johan Cruijff zijn rechtszaak tegen uitgeverij Tirion. Hij spande die aan omdat hij niet had ingestemd met gebruik van de foto's. Nu verliest de Ajacied ook in hoger beroep.

De zaak waarmee Johan Cruijff nu ook in hoger beroep verliest, loopt al sinds 2003. Het is te doen om het boek 'Johan Cruijff de Ajacied' dat wordt uitgegeven door uitgeverij Tirion. Cruijff sleepte de uitgeverij voor de rechter omdat er in het boek krantenfoto's van hem worden afgebeeld, gemaakt door fotograaf Guus de Jong. Volgens Cruijff had hij een vergoeding van 100.000 euro kunnen vragen voor de publicatie.

De rechter oordeelde destijds dat het bedrag dat Cruijff noemde ongegrond is. Bovendien zijn de foto's genomen toen de sportman in de openbaarheid trad. Daarbij zou de uitgeverij Cruijff een vergoeding hebben aangeboden waar hij niet op inging.

Ook nu, in hoger beroep, oordeelt de rechter dat Cruijffs beroep op zijn portret- en merkenrechten onterecht is. Ook op verdere ondergeschikte punten bevestigt de rechter het oordeel van de rechter die de zaak eerder onder ogen kreeg en de oud-voetballer in het ongelijk stelde.

cruijff

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne