Creatief met kijkers: SLR Magic Monster Lens II Spotting Scope

jesse kraal 2642 1
Neem een enkelvoudige kijker, vervang het oculair voor een mft-vatting en je hebt een teleobjectief met een zeer extreem bereik van 840-2520mm (kleinbeeldequivalent). Digiscoping noemen ze dat, een verrekijker in plaats van cameraobjectief gebruiken voor telefoto's.

Digiscoping geniet een behoorlijke populariteit onder vogelaars en andere natuurliefhebbers. De ingrediënten zijn simpel: een goede kijker, een eenvoudige camera en een degelijke adapter zijn voldoende om telefoto's te kunnen maken met een heel behoorlijke kwaliteit. Tegen een camera met een zeer goed teleobjectief kan zo'n digiscope-combinatie niet op, maar zo'n camerauitrusting gaat al snel over de tienduizend euro. Een goede kijker kost ook al snel ruim over de duizend euro, maar de totale investering ligt dus een stuk lager.

SLR Magic Monster Lens II Spotting Scope

Waarom deze uitleg over 'digiscopen' bij een artikel over een nieuw objectief van SLR Magic? Simpelweg omdat deze fabrikant een kijker zo gemodificeerd heeft dat er direct een micro four thirds-camera op gemonteerd kan worden. Opzich natuurlijk een prima idee, want het scheelt gepruts met een losse adapter.

Spotting Scope
Het is vrij goed te zien dat de Monter Lens niet als één geheel is ontworpen, maar feitelijk een verbouwde spotting scope is

Toch lijkt SLR Magic hierbij een belangrijk voordeel van digiscopen uit het oog te verliezen. Natuurliefhebbers kunnen hun kijkers normaliter inzetten voor twee doeleinden: simpelweg er zelf doorheen kijken en het digiscopen. Nu zullen ze voor dat eerste dus een extra kijker moeten aanschaffen. Ten opzichte van een 'volwaardig' objectief, mis je overigens een regelbaar diafragma. Net als bij spiegelobjectieven kun je de Monster Lens alleen met een volledige lensopening gebruiken. Effectief kom je op 840mm uit op een lensopening van f/8.4, op 2540mm is dat nog slechts f/25. Of je in het geval van een Olympus mft-camera over het volledige bereik ook effectieve stabilisatie hebt is nog de vraag, deze is handmatig in te stellen maar tot maximaal 1000mm.

Tweede versie

Overigens heeft SLR Magic het in haar persbericht over de tweede, verbeterde versie van de Monster Lens, maar er is nergens informatie te vinden over de eerste generatie. De Monster Lens II Spotting Scope krijgt een adviesprijs van 799 dollar. Prijstechnisch valt de zoeker daarmee in een relatief laag segment. Vooralsnog zijn er geen voorbeeldfoto's voorhanden, dus hoe zich dat vertaalt naar beeldkwaliteit zullen we moeten afwachten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Matt H. Imaging

Ben benieuwd of dit beter is dan bv. een combinatie van een 800mm F8 Reflex lens met een x2 teleconvertor.