Craft kondigt modulaire videocamera aan

Craft kondigt modulaire videocamera aan

PieterMolenaar 1300 1
Het bedrijf Craft Digital Systems, gevestigd in Atlanta, heeft een modulair camerasysteem voor video aangekondigd. De Craft Camera is te koop in een fullhd-versie met Super 16-sensor en een 4K-variant met Super 35-sensor. In de goedkoopste configuratie kost de Craft Camera 998 dollar, terwijl een volledig uitgerust 4K-systeem 2894 dollar kost.

Craft Digital Systems kondigde het nieuwe, modulaire camerasysteem aan op de NAB Show 2016 in Las Vegas. Het Craft Camera-systeem is bedoeld voor film- en videoproducties.

Opbouw

Elke configuratie bevat in ieder geval één zogeheten 'Video Element'. Dit onderdeel bevat de beeldsensor en is te krijgen in een Super 16- of Super 35-sensorvariant. Voor beide geldt dat de cmos-sensor een zogeheten 'global shutter' heeft om rolling shutter-effecten te elimineren tijdens het filmen. De maximale framerate bedraagt 120fps, maar ook alle gangbare framerates worden ondersteund. Het dynamisch bereik voor beiden bedraagt 13 stops. Verder is het Video Element voorzien van een fullsize hdmi-poort, een sdi-aansluiting en een voedingsingang. Ook de beeldprocessor en ondersteunende logica, en een 'Speed Mount' maken onderdeel uit van dit Video Element.

 

 

Speed Mount

In deze Speed Mount kunnen mountadapters voor MFT-, PL- of Canon EF-objectieven met een hendel snel geplaatst en verwisseld worden. Een mountadapter naar keuze wordt bijgeleverd. Met behulp van een ND-slede kan - bijvoorbeeld buiten in de zon - gebruikgemaakt worden van twee verschillende sterktes ND-grijsfilters.

Stapelen

Achterop dit Video Element kunnen meerdere Craft Camera-modules 'gestapeld' worden. Zo is er een opslagmodule waarin twee CFast-kaarten - aan een ssd-variant wordt gewerkt - geplaatst kunnen worden, kunnen de audiomogelijkheden uitgebreid worden met het Audio Element, kunnen met het Power Element twee extra Craft Camera-accu's geplaatst worden voor een langere accuduur op locatie, en is het LCD Element met uitklapbare lcd tussen elke module te plaatsen. Ook kan een draaibare handvatmodule op een van de andere bevestigd worden en kan er een Control Link-module op de Craft Camera geschroefd worden voor wifi, serial of ethernet.

RED

Het modulaire concept van het camerasysteem van Craft Digital Systems doet sterk denken aan dat van RED. Een verschil is dat de Craft Camera beduidend goedkoper is - een volledige uitgeruste Craft Camera met 4K Video Element kost 2894 dollar tegenover 5950 dollar voor alleen de Red Raven in basisuitvoering. Ook is de mate van modulariteit bij Craft, door onder meer de Speed Mount, hoger dan bij Red en heeft het Red systeem beduidend betere specificaties. Een interessante nieuwkomer, die Craft Camera.

 

afbeelding van RHBoks

De RED module is wel duurder maar je hebt nog de keuze uit Nikon F mount.